ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Spike NLOS για Έβρο, νησιά και… Ναυτικό – Τρίτο πλήγμα στον Ερντογάν

Ένοπλες Δυνάμεις: Spike NLOS για Έβρο, νησιά και… Ναυτικό – Τρίτο πλήγμα στον Ερντογάν

Μετά τα Rafale και τις Belh@rra έρχεται το «χτύπημα» του Στρατού Ξηράς με τα πανίσχυρα ισραηλινά αντιαρματικά Spike NLOS – Η έξυπνη κίνηση με την αγορά της έκδοσης που τα κατευθυνόμενα βλήματα θα μπορούν να τοποθετούνται και σε πλοία. 

Την καλύτερη απάντηση στα περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Άγκυρα δίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο δεν σταματούν να εκπαιδεύονται και να βρίσκονται σε όλα τα «καυτά» σημεία ενδιαφέροντος, αλλά παράλληλα ενισχύονται με νέα πανίσχυρα οπλικά συστήματα που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος της Ελλάδας, έχοντας απέναντι ένα γείτονα αφερέγγυο και ύπουλο, ικανό κάθε στιγμή να διαταράξει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Το Πολεμικό Ναυτικό πήρε – δικαίως – τη μερίδα του λέοντος από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με τη χώρα μας να ανακοινώνει την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belh@rra. Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται με 24 πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale, ενώ αναβαθμίζονται τα F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper και τα F-16 Block 50 σε block 52+.

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, μπορεί να διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Ένα από αυτά είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike NLOS, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει ενημερώσει ήδη την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις δυνατότητες και το κόστος του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς επισημαίνουν πως τo Spike NLOS είναι ένα όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Έχοντας στη φαρέτρα τους συγκεκριμένους πυραύλους, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να αμυνθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ενδεχόμενη αποβατική ενέργεια, ενώ παράλληλα, με το βεληνεκές να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα τόσο σε ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας όσο και σε στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του.

Η κίνηση – ματ με το Spike NLOS έγινε από τους Αρχηγούς ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η έκδοση των Spike που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόξτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτά εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αναναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός των παραπάνω μονάδων.

Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται η ισχύς πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, με τη χώρα μας να σγτρέφει προς τα μικρασιατικά παράλια ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα. Πριν λοιπόν οι Τούρκοι σκεφτούν να επιχειρήσουν επιθετική ενέργεια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα δουν απέναντί τους ένα οπλικό σύστημα τρομακτικής ισχύος, με βεληνεκές 35 χιλιομέτρων και μάλιστα κινούμενο πάνω στα σκάφη τον ΟΥΚάδων.

Τα Spike NLOS θα τοποθετηθούν επίσης και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, τα οποία όπως έχουμε αναφέρει αναβαθμίζονται με ανταλλακτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Elbit Systems να αναλαμβάνει το έργο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Apache σε επίπεδό «D».

Πάντως, με το ολοκληρωμένο σύστημα των Spike NLOS να διαθέτει ξεχωριστό όχημα ελέγχου πυρός αλλά και drone που θα συνδράμει στην επιτήρηση και στοχοποίηση, τα περισσότερα αναμένεται να ενισχύσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο τοποθετούμενα κυρίως πάνω σε οχήματα.

Μέσα σε λίγους μήνες το τουρκικό καθεστώς βλέπει την Ελλάδα να ενισχύεται και θωρακίζει Έβρο, νησιά και Ανατολική Μεσόγειο με οπλικά συστήματα που αλλάζουν τα δεδομένα. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, επακόλουθο της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σοκάρει η απίστευτη σκευωρία πίσω από την κακοποίηση της 8χρονης

Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Έξαλλοι οι Ρώσοι με Αμερικανίδα δημοσιογράφο: «Αποπλάνησε τον Πούτιν με τα ποδια της»