ΕΘΝΙΚΑ

Εφιαλτικές αερομαχίες για τους Τούρκους - Η ξεχωριστή τιμή στη μνήμη του Μπαλταδώρου

Εφιαλτικές αερομαχίες για τους Τούρκους - Η ξεχωριστή τιμή στη μνήμη του Μπαλταδώρου

Με τον… ιδανικότερο τρόπο τίμησαν οι Έλληνες Ίκαροι τον αδικοχαμένο Σμηναγό.

Χθες, 12 Απριλίου συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου, το μαχητικό του οποίου συνετρίβη καθώς επέστρεφε από μια ακόμα σκληρή αερομαχία με Τούρκους εισβολείς στο Αιγαίο. Την ημέρα λοιπόν που η Πολεμική Αεροπορία τιμούσε τη μνήμη του Καρδιτσιώτη Ίκαρου, οι Τούρκοι προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας παράλληλα και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Από την άλλη ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν η ιδανικότερη ευκαιρία για τους Έλληνες χειριστές, να τιμήσουν τον Γιώργο Μπαλταδώρου με εμπλοκές που προκαλούν τρόμο στους Τούρκους. Αυτό ακριβώς λοιπόν συνέβη. Οι Τούρκοι είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, με τα ελληνικά μαχητικά να απογειώνονται και να ακολουθεί «πανηγύρι» πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Συνολικά οι Τούρκοι προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι 37 ήταν από 8 μαχητικά F-16, τέσσερα οπλισμένα, ενώ καταγράφηκαν έξι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Όπως έχουμε πει, οι Τούρκοι συνήθως μπαίνουν στο FIR Αθηνών για δευτερόλεπτα και επιστρέφουν στην Τουρκία, πριν έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες χειριστές, φοβούμενοι προφανώς την αερομαχία μαζί τους. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση εμπλοκής; Τι γίνεται όταν μια τέτοια μέρα, όπου οι Έλληνες πιλότοι τιμούν τη μνήμη ενός συναδέλφου τους, έρχονται αντιμέτωποι με αυτούς που τους «ηθικούς αυτουργούς»;

Στις 4 εμπλοκές που σημειώθηκαν οι Έλληνες Ίκαροι έβαλαν στην «ώρα 6.00» τους Τούρκους με συνοπτικές διαδικασίες, τρέποντάς τους σε φυγή άρον άρον από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ήταν η καλύτερη εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου και ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στους γείτονες, πως παρά τις «μπαμπεσιές», παρά την ανόητη τακτική των παραβιάσεων, τα ελληνικά φτερά θα είναι πάντα απλωμένα πάνω από το Αιγαίο, δημιουργώντας μια εναέρια ατσάλινη ασπίδα για την πατρίδα μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να θίξουμε και κάτι ακόμα… πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι το ΝΑΤΟ. Την ημέρα μνήμης του Γιώργου Μπαλταδώρου ανέβασε στο Twitter το παρακάτω post:

Ας το συνειδητοποιήσουν αυτοί που στο βωμό των προσωπικών τους συμφερόντων και των επικερδών εταιρικών τους σχέσεων με τους Τούρκους δεν επιθυμούν την αντιπαράθεση μαζί τους ούτε την επιβολή κυρώσεων… η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στο δικαίωμά της να αμύνεται. Τα στρατεύματά μας βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντοτε εκεί, στις πολεμίστρες των νησιών, ως δύναμη αποτροπής απέναντι στην επισήμως εκπεφρασμένη τουρκική επιθετικότητα, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ασκήσουν το νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα της Χώρας μας για άμυνα.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Μπαλταδώρος: Σαν σήμερα έφευγε για τα ουράνια και το πάνθεον των ηρώων