ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Αρχίζει σήμερα (16/5) η πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Κύπρος: Αρχίζει σήμερα (16/5) η πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»
Η 1η φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 20 Μαΐου 2022

Πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας με την επωνυμία «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022», πραγματοποιείται από τις 16 μέχρι τις 20 Μαΐου 2022 στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η άσκηση η οποία είχε αναβληθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, σε σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΦ, ενώ σε διάφορες φάσεις θα συμμετέχει αριθμός κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα τεθούν σε εφαρμογή τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 1η φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 20 Μαΐου 2022 και θα αφορά σε άσκηση επί χάρτου των κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα των ΝΕΟ CG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group) για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό τους.

H 2η φάση (17 – 19 Μαΐου) που θα εκτελεστεί για πρώτη φορά, αφορά άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης. Η εν λόγω φάση θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η 3η φάση της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay), θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου σε θαλάσσια περιοχή Νοτίως της Κύπρου και αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα. Τη συγκεκριμένη φάση θα παρακολουθήσουν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», διακεκριμένοι επισκέπτες, διπλωμάτες και παρατηρητές από το εξωτερικό.