ΕΘΝΙΚΑ

Νέα κωλοτούμπα Ακάρ: Τώρα τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα - «Σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία»

Νέα κωλοτούμπα Ακάρ: Τώρα τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα - «Σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία»

Μετά το συντομο τετ α τετ με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών στη ρητορική του κατά της Πατρίδας μας.

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς αφού έσυρε τα εξ αμάξης στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, τώρα αναφέρει πως είναι σημαντικό να μη διακοπεί η επικοινωνία ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα!

«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την ενημέρωση Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.

«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία» πρόσθεσε ο Ακάρ, αναφερόμενος στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου.

Το σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες, σχολίασε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Ο Παναγιωτόπουλος έγινε... Νίκος!

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, με τον τύπο της χώρας να αντιμετωπίζει με πρωτόγνωρα φιλικό τόνο τα όσα συνέβησαν.

Εντύπωση προκαλεί το θέμα που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet, η οποία αναφέρεται στον Έλληνα υπουργό Άμυνας με το μικρό του όνομα. Όπως γράφει στον τίτλο της, «ο Ακάρ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον «Νίκο»».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις που έκανε ο Χουλουσί Ακάρ σε ελληνική εφημερίδα, στις οποίες σημείωνε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο».

Αντίστοιχα, η Cumhurriyet χαρακτήρισε απρόσμενη τη συνάντηση των δύο υπουργών.

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Σταματήστε τις προκλήσεις για να γίνουν βήματα μπροστά

Πέντε λεπτά και στα όρθια κράτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες, η πρώτη μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η περίοδος των έντονων τουρκικών προκλήσεων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι προκλήσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.

Από αυτή τη σύντομη συνομιλία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φάνηκε ότι ο Χουλουσί Ακάρ επεδίωκε τη συνάντηση αυτή για να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί από την ελληνική πλευρά εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

Να σημειωθεί ότι και στην τρέχουσα συγκυρία που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μια περίοδο κρίσης ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών είναι οι επαφές του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες που ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί που θέλουν τους δύο υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας να συναντώνται πιο «οργανωμένα» το απόγευμα.

«Σφαλιάρα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: «Η Ελλάδα προστατεύει την εδαφική της ακεραιότητα»

Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται, σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο που εγείρει η Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τού απάντησε «η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Ο κ. Πράις επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση – να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», επέμεινε.

Σχετικές ειδήσεις