ΕΘΝΙΚΑ

Κανένας εφησυχασμός στην Αθήνα: Τα μπρος - πίσω των Τούρκων και οι ανατολίτικες πονηριές

Κανένας εφησυχασμός στην Αθήνα: Τα μπρος - πίσω των Τούρκων και οι ανατολίτικες πονηριές

Μετά το μπαράζ ανυπόστατων επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας οι Τούρκοι γυρίζουν το παιχνίδι της επιθετικής ρητορικής σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού, επιχειρώντας να φανούν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ ότι δήθεν είναι διαλλακτικοί και θετικοί στον διάλογο – Χαλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρούν να φανούν πρόθυμοι για συζητήσεις και επαφές, ενώ μέχρι χθες εξάντλησαν κάθε όριο χυδαιότητας και πολιτικού τσαμπουκά κατά της χώρας μας και κατά Ελλήνων βουλευτών.

Ενδεικτικό της αντιφατικής στάσης των Τούρκων αξιωματούχων είναι το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε τελικώς με τον κ. Δένδια και είχαν μια χειραψία και μία σύντομη συνομιλία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν μια σύντομη συζήτηση στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022”, που πραγματοποιείται στην Οχρίδα και αστειεύτηκαν για τον καφέ που έπιναν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε περαιτέρω δηλώσεις, εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας εις βάρος της χώρας μας.

Προηγήθηκε νωρίτερα και το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ. Οι δύο υπουργοί Άμυνας είχαν χειραψία και μία σύντομη συνομιλία, για λίγα λεπτά, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάρτησαν βίντεο με την συνομιλία των δύο υπουργών, στην οποία συζήτησαν την ένταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του ίδιου του Ακάρ μετά την άσκηση Efes 2022.

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν, παρατηρείται μια προσπάθεια αναδίπλωσης από την Άγκυρα χωρίς όμως να μεταφράζεται σε εφησυχασμό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς το καθεστώς Ερντογάν πήρε τα μηνύματα τόσο από την σύσκεψη του Βερολίνου εις την οποία συμμετείχαν εκτός από τον Ιμπραήμ Καλίν, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, αλλά και από το μπαράζ δηλώσεων της Κομισιόν και της Γερμανίας ότι η Ε.Ε. μπορεί να πάει το παιχνίδι αλλού αν συνεχίσει η Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Η Αθήνα πάντως, δεν παρασύρεται από το σκωτσέζικο ντους της Άγκυρας και περιμένει την ουσιαστική αποκλιμάκωση και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο όπου η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Εκτός από τις καθημερινές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις ακόμη και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ τουρκικά σκάφη παραβιάζουν συστηματικά και τα θαλάσσια σύνορα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας πάντως, παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για τον κίνδυνο εκδήλωσης προβοκάτσιας ή υβριδικής επίθεσης, ενώ κρίσιμο – όπως έχουμε επισημάνει - θεωρείται το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 - 30 Ιουνίου. Υπάρχει πάντα ο φόβος οι Τούρκοι να οδηγήσουν σε «ναυάγιο» τη Σύνοδο της Μαδρίτης και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, παρά τη χθεσινή τους περιστασιακή και προσχηματική αναδίπλωση. Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς θα πρέπει να ιδωθεί και η μεσολαβητική πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, ενώ προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στον καμβά των δυτικών πιέσεων προς την Τουρκία έχει μπει βεβαίως και το Βερολίνο, αφού η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ είχε πολύωρη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες. Κρίσιμη τέλος θεωρείται και η Σύνοδος της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στους Ευρωπαίους ομολόγους ζητώντας μάλιστα να υπάρξει ρητή και αυστηρή προειδοποίηση προς την γείτονα.

Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι ο προβληματισμός της Αθήνας είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε αίσθημα ανακούφισης αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι αφερέγγυο πολιτικά και αναξιόπιστο διπλωματικά.