ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Γιατί θέλει να είναι «πρώτο θέμα» στην Ελλάδα;

Ερντογάν: Γιατί θέλει να είναι «πρώτο θέμα» στην Ελλάδα;
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
AP photo

Από το «θα ΄ρθουμε νύχτα» στο «περίμενε και θα δεις» - Νέες απειλές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πύραυλο Tayfun την ώρα που γίνονται διαρκείς υπερπτήσεις πάνω από εθνικά εδάφη και σκάφη με Τουρκικές σημαίες «αλωνίζουν» ανενόχλητα στην ελληνικά ύδατα

Το Σάββατο, ημέρα της εθνικής επετείου της Τουρκίας για τα 99 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun εξαπολύοντας απειλές ενάντια στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου TOGG.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν άνθρωποι που να μην είναι υπερήφανοι για τα επιτεύγματά της».

Μιλώντας για τον πύραυλο Tayfun -του οποίου η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση «πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης- ο Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές ενάντια στην Ελλάδα λέγοντας: «Μόλις εκτοξεύσαμε εδώ τον πύραυλο Tayfun, τι έκανε η Ελλάδα; Μπήκε αμέσως στην ατζέντα των τηλεοπτικών εκπομπών. Περίμενε, θα έρθουν κι άλλα».

Γίνεται αντιληπτό ότι ένας από τους κύριους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν είναι να περάσει φοβικά σύνδρομα στο εσωτερικό της Ελλάδας και γι’ αυτό επισήμανε ότι ο πύραυλος έγινε θέμα στην τηλεοπτική ατζέντα των ελληνικών καναλιών. Εκτός από την δημιουργία συνθηκών θερμού επεισοδίου ο Ερντογάν θέλει πάση θυσία να είναι «πρώτο θέμα» στην Ελλάδα και όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του. Βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας αποτελεί το γεγονός ότι τα ελληνικά media ασχολούνται καθημερινά με όλες τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, ενώ δεν περνάει απαρατήρητο ότι υπάρχουν και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια που διαβάζουν καθημερινά όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

Το 2023 όπως εκτιμούν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές θα είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού θα είναι έτος-ορόσημο για την Τουρκία καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγει με ένα ισχυρό χαρτί. Έχει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά το αφήγημά του είναι ότι θα πρέπει να επιφέρει κάποιο πλήγμα στην Ελλάδα, η οποία τον εμποδίζει να υλοποιήσει τα σχέδιά του σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, και να το επιδείξει ως λάφυρο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, με ένα τουρκικό UAV να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο χθες Κυριακή.

Το αεροσκάφος πέρασε στις 07:57 πάνω από την Κανδαλιούσσα, πετώντας στα 19.000 πόδια. Αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε κατά πάγια τακτική, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Στο μεταξύ το Σάββατο η Τουρκία προχώρησε και σε μία ακόμα πρόκληση στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο.

Μετά τις 11 το πρωί, τουρκικές ακταιωροί και τουλάχιστον 10 ιστιοφόρα με τουρκική σημαία «επισκέφτηκαν» τη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης. Tα σκάφη με την τουρκική σημαία «αλώνιζαν» για 10 λεπτά στην ελληνική θαλάσσια περιοχή.

Η τελευταία του φράση «περίμενε και θα δεις» σημαίνει ότι θα συνεχίσει ακάθεκτος στην ίδια λογική της προβοκάτσιας και της μαύρης προπαγάνδας, όπως την είχε ορίσει ο Γκαίμπελς: «Αν θέλαμε να κάνουμε μια ιδέα να διεισδύσει στις μάζες, πρέπει να την επαναλαμβάνουμε συνεχώς, παντού και πάντα. Η προπαγάνδα δεν γνωρίζει περιορισμούς στην ικανότητα προσαρμογής της».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Πάντα έτοιμοι απέναντι σε απειλές και προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά: «Ο Ερντογάν θέλει ως λάφυρο ένα πλήγμα στην Ελλάδα»

Τουρκικές υπερπτήσεις από UAV πάνω από ελληνικά νησιά