ΕΘΝΙΚΑ

O Γκρουέφσκι πρότεινε «δύο μοντέλα επίλυσης» του Σκοπιανού

O Γκρουέφσκι πρότεινε «δύο μοντέλα επίλυσης» του Σκοπιανού

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, είπε σήμερα ότι σε επιστολή που έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά, πρότεινε «δύο μοντέλα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας». Ο Γκρούεφσκι απάντησε σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή του κόμματός του, Βλάτκο Γκιόρτσεφ.

«Προτείναμε, κατ' αρχήν, να επικεντρωθούμε άμεσα στο βασικό ζήτημα και, εάν δεν θέλουν να γίνει έτσι, να ξεκινήσουμε με άλλα ζητήματα όπως η σύναψη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, το άνοιγμα νέας συνοριακής διόδου καθώς και ακόμη 7 - 8 ζητήματα με τα οποία θα ξεκινούσαν οι συνομιλίες και θα βελτιωνόταν η γενική ατμόσφαιρα. Αμέσως μετά από αυτό θα μπορούσαμε να περάσουμε στο βασικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος με τη σημερινή του δήλωση «έσπασε» το «μονομερές μορατόριουμ δηλώσεων για το όνομα» που είχε κηρύξει ο ίδιος στα τέλη Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά πρότεινε επίσης ημερομηνίες για πραγματοποίηση συνάντησης και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολή προς τον κ. Σαμαρά στις 31 Ιουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε απαντητική επιστολή προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ο Γκρουέφσκι θεωρεί «ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Αναμένουμε πως η φετινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ θα είναι μια από τις πιο θετικές Εκθέσεις σε σύγκριση με όσες έχουμε λάβει στο παρελθόν».