ΕΘΝΙΚΑ

Στην Αθήνα ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος

Στην Αθήνα ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος για ειρηνική, όπως χαρακτηρίζεται στην εκκλησιαστική γλώσσα, επίσκεψη.


Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη αποτελεί ξεχωριστό εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο όμως έχει και πολιτικές προεκτάσεις, δεδομένων των σχέσεων του Ρώσου Πατριάρχη με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην Αθήνα έχουν ήδη προγραμματιστεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης τόσο για την άφιξη όσο και για την παραμονή του Πατριάρχη στην Αθήνα.

Ο Ρώσος Πατριάρχης συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, την προσωπική του φρουρά αλλά και τον στενό του συνεργάτη, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που εκτελεί χρέη «υπουργού Εξωτερικών» για τη Ρωσική Εκκλησία.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου έρχεται 21 χρόνια μετά την ανάλογη επίσκεψη του προκατόχου του Αλέξιου.

Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στην Αθήνα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται και από ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών.

Το πρωί της Δευτέρας, ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει μαζί με τον αρχιεπίσκοπο στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα, μια επιλογή που έκανε ο αρχιεπίσκοπος και έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της παρουσίας μεταναστευτικού στοιχείου (μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετοί Ρώσοι) αλλά και λόγω των γενικότερων προβλημάτων (ρατσισμού, ξενοφοβίας κλπ) που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Πατριάρχης Μόσχας θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί για το Άγιο Όρος. Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη έχει σημασία και από πλευράς τουρισμού, καθώς είναι γνωστή η αγάπη του ορθόδοξου ρωσικού λαού για το «περιβόλι της Παναγίας».