ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες

«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις νέες δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

«Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγει τονίζοντας πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν την σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος: «Μπορεί ο κ. Ερντογάν να ονειρεύεται αναθεώρηση διεθνών συνθηκών αλλά η διεθνής κοινότητα δεν δεσμεύεται από τις επιθυμίες ενός αλαζόνα πολιτικού».

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια» πρόσθεσε η ίδια. Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις