ΕΘΝΙΚΑ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι συνομιλίες για το Κυπριακό
Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ενώ αβέβαιη...

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ενώ αβέβαιη είναι η πιθανότητα συμφωνίας των δύο πλευρών μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.


Σήμερα στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη στα πλαίσια επαφών του ΟΗΕ με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.


Ο Ντάουνερ έρχεται για συνομιλίες μετά από ανάλογη πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία και όπως δήλωσε προσβλέπει ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση ενόψει της συζήτησης του Κυπριακού την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης.


Οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της επιμονής της Άγκυρας στη θέση για επιδιαιτησία ή εμπλοκή τρίτων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με το επιχείρημα ότι τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.


Εκτιμάται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δεν προτίθεται να διευκολύνει τη διαδικασία και επιπλέον επιμένει να ανοίγει θέματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που επιτεύχθηκαν επί του προκατόχου του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Η Λευκωσία πιστεύει ότι την τακτική αυτή του Ντερβίς Έρογλου υπαγορεύει η Άγκυρα και έχει ως στόχο τον τερματισμό του διαλόγου που διευκολύνει δύο τουρκικούς στόχους: Την αλλαγή της διαδικασίας ώστε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι, (είτε με τη μέθοδο της επιδιαιτησίας είτε με διεθνή διάσκεψη) και την προώθηση της αξίωσης περί τερματισμού "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.


Διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να "παγώσει" τις συνομιλίες μέχρι νεοτέρας, με δικαιολογία την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποφεύγοντας έτσι την οριστικοποίηση του αδιεξόδου και διατηρώντας ανοικτή την προοπτική.


Τέλος, όλοι περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσει η Άγκυρα, με την έναρξη της γεώτρησης για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.