ΕΘΝΙΚΑ

Οργή στο ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων για τους εορτασμούς στην Τηλλυρία

Οργή στο ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες προκλήσεις των Τουρκοκυπρίων για τους εορτασμούς στην Τηλλυρία

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου να διοργανώσει εορτασμούς στη χερσόνησο της Τηλλυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 53 ετών από τον βομβαρδισμό της περιοχής από τις τουρκικές δυνάμεις με χημικά όπλα και ναπάλμ.

«Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη του και επιρρίπτοντας προσωπικά ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα», επισημαίνει σε έντονο ύφος το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας.

Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα».

Η τραγική ιστορία της Τηλλυρίας

tillyria xartis

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου.

Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και πλάτος 30, μοιράζεται ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό. Στην περιοχή της Τηλλυρίας βρίσκεται και το χωριό των Κοκκίνων η μόνη κατεχόμενη περιοχή που είναι περίκλειστη από εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

tillyria

Τον Αύγουστο του 1964 έγινε επιδρομή και βομβαρδισμός από την Τουρκική αεροπορία. Τα Κόκκινα ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας και οι Τουρκοκύπριοι τα χρησιμοποιούσαν για λαθραίες εισαγωγές όπλων και στρατιωτών στην Κύπρο από την Τουρκία. Αρχές Αυγούστου δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς επιτέθηκαν στον θύλακα με διαταγή του Γρίβα.

Η ενέργεια αυτή ήταν αμφιλεγόμενη, διότι ταυτόχρονα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Άτσεσον. Η Τουρκία αντέδρασε βίαια βομβαρδίζοντας τις ελληνοκυπριακές θέσεις και τα χωριά με βόμβες ναπάλμ. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 Έλληνες (Κύπριοι και Ελλαδίτες), μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).

Σχετικές ειδήσεις