Στήριξη Ερντογάν στην ΠΓΔΜ

Στήριξη Ερντογάν στην ΠΓΔΜ
«Ακατανόητη και άδικη» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ...

«Ακατανόητη και άδικη» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντησή του με το Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Σκόπια.

Οι δύο πρωθυπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τις «παρεμποδίσεις» στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας, για εμάς, είναι ακατανόητη και άδικη. Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ’ έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο. Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς. Γι’ αυτό, ακόμη μια φορά, σας συγχαίρουμε».

Ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Τουρκία για την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς και για τη διαφύλαξη, όπως είπε, της «εθνικής ταυτότητας και του συνταγματικού ονόματος της χώρας».

Επίσης, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους. Ενδεικτικά, οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας και ΠΓΔΜ θα ανέλθουν φέτος στα 400 εκατ. δολάρια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, τέλος, δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ.