ΕΘΝΙΚΑ

«Στόχος» τουρκικού F-16 το ελικόπτερο που επέβαινε ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ - Νέες τουρκικές προκλήσεις

«Στόχος» τουρκικού F-16 το ελικόπτερο που επέβαινε ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ - Νέες τουρκικές προκλήσεις

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία και τα κατευθυνόμενα από το καθεστώς Ερντογάν Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για προκλήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παίζουν επικίνδυνα «παιχνίδια» πάνω από το Αιγαίο.

Το τουρκικό μαχητικό πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το Φαρμακονήσι

Οι Τούρκοι ξεπερνούν καθημερινά πλέον κάθε όριο και το ενδεχόμενο «ατυχήματος» που θα βάλει «φωτιά» στο Αρχιπέλαγος είναι εξαιρετικά πιθανό.

Το πρωί της Μ. Τρίτης, τουρκικό F-16 πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το μαχητικό αεροσκάφος εισήλθε στις 10:55 στο FIR Αθηνών και ένα λεπτό αργότερα πραγματοποίησε υπερπτήση, πέταξε δηλαδή πάνω από το έδαφος του Φαρμακονησίου, σε ύψος 3.200 πόδια. Ο θόρυβος που έκανε προκάλεσε τρόμο ακόμα και στους συνηθισμένους από0 τέτοιες προκλήσεις κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ωστόσο, φαίνεται πως η «βόλτα» των Τούρκων πάνω από το Φαρμακονήσι δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι Τούρκοι έστειλαν το F-16, την ώρα που στη περιοχή πετούσε ελικόπτερο που μετέφερε τον διοικητή της ΑΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νίκο Μανωλάκο, στο Φαρμακονήσι και σ΄ άλλα νησιά της περιοχής.

Ο ΑΣΔΕΝάρχης βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να επισκεφθεί το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σ’ αυτές τις μονάδες για τα καθιερωμένα χρόνια πολλά για το Πάσχα.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, υποστηρίζοντας τη σαθρή θεωρία των γκρίζων ζωνών. Αυτός είναι και ο λόγος των υπερπτήσεων όταν παίρνουν χαμπάρι ότι κάποιος Έλληνας στρατιωτικός ή πολιτικός βρίσκεται στη περιοχή.

Οι επισκέψεις του ΑΣΔΕΝάρχη έγιναν βέβαια κανονικά, παρά τις προσπάθειες παρενόχλησης του ελικοπτέρου του, οι οποίες απέβησαν… άκαρπες.

Το τουρκικό F-16 αναχαιτίστηκε και επέστρεψε στην Τουρκία. Ανάλογη τύχη είχαν ακόμα 23 τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν σήμερα, Μ. Τρίτη (03/04) τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, σε 26 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, σε διάφορα σημεία του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, προέβησαν τα τρία ζεύγη των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Σημειώνεται περαιτέρω ότι ένα εκ των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 3.200 ποδιών στις 10:56 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τρία ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα τουρκικό ελικόπτερο εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

Καταγράφηκαν 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 26 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά F-16 σε διάφορα σημεία του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Tα 6 τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σχετικές ειδήσεις