ΕΘΝΙΚΑ

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης - Ρίχνει τους τόνους η Μόσχα

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης - Ρίχνει τους τόνους η Μόσχα

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη σήμερα, Παρασκευή (20/07/2018) ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, η συζήτηση αφορούσε στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε ήπιους τόνους, ενώ από την πλευρά της Μόσχας επισημάνθηκε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση από την ελληνική πλευρά, σε μια προφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγινε μια «φιλική συζήτηση», ενώ στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, σε αναρτήσεις στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας, έκανε λόγο λόγο για υπερβολική αντίδραση από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε: «Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Ωστόσο, συνέχισε, «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (σ.σ. που ήταν) υπερβολική», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσος πρέσβης: Απογοητευτική κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους διπλωμάτες μας