ΕΘΝΙΚΑ

Νέα τουρκική πρόκληση: Ξαφνική άσκηση με υποβρύχια ανατολικά της Ρόδου

Νέα τουρκική πρόκληση: Ξαφνική άσκηση με υποβρύχια ανατολικά της Ρόδου

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία είχε… έτοιμη την «απάντηση» με στρατιωτική άσκηση ανατολικά της Ρόδου στη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την αιγιαλίτιδα.

Η Τουρκία «δέσμευσε» μάλιστα μια περιοχή ανατολικά της Ρόδου για άσκηση κάτω από τη Μαρμαρίδα, στον κόλπο Φετιγιέ.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα ναυτικά 12 μίλια, το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής ισχύει», η Άγκυρα προχώρησε σε μία ξαφνική άσκηση δεσμεύοντας θαλάσσια ανατολικά της Ρόδου κάτω από τη Μαρμαρίδα, στον κόλπο Φετιγιέ.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 1046/18 η Τουρκία δέσμευσε τη συγκεκριμένη περιοχή για σήμερα Τρίτη, με την ένδειξη «ανθυποβρυχιακή άσκηση», για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα (23/10) στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

Στην ανθυποβρυχιακή άσκηση, συμμετέχουν πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, ενώ μονάδες της Ελλάδας υπάρχουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της πάγιας παρουσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ακριτικά νησιά.

Στα νησιά υπάρχουν και ισχυρές στρατιωτικές φρουρές.

Η συγκεκριμένη NAVTEX εκδόθηκε την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, το ραντεβού του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu του ζητήθηκαν εξηγήσεις σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες Κοτζιά για την επέκταση της Ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Δείτε στην γκάλερι την τουρκική NAVTEX