ΕΘΝΙΚΑ

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Εκνευρισμός για τις πρακτικές του «σουλτάνου»

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Εκνευρισμός για τις πρακτικές του «σουλτάνου»

Στον… αέρα βρίσκεται το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο μετά την απαράδεκτη και κυρίως επιθετική στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.

«Αναβολή… μέχρι νεωτέρας». Αυτό διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη συνάντηση των δύο πλευρών, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με αυτούς που αμφισβητούν, απειλούν και εκβιάζουν.

Η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον «σουλτάνο» και τα… πρωτοπαλίκαρα του καθεστώτος του να απειλούν ευθέως την Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο με εμπόλεμη σύρραξη.

Αν και στην Αθήνα διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνουν πως μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τρομοκράτησης δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κρατών.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, με τα επιτελεία των δύο χωρών να εξετάζουν τις δυνατότητες αλλά και την ατζέντα που θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ωστόσο, οι πρακτικές της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο, η εθνικιστική ρητορική ακόμα και από τον ίδιο τον Ερντογάν, οι απειλές και ο ρόλος δερβέναγα που επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε συζήτηση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι μόλις χθες ο «σουλτάνος» χαρακτήρισε «απερίσκεπτη τη συμπεριφορά της Ελλάδας η οποία έχει εξελιχθεί σε πηγή απειλής και κινδύνου πρώτα για τον εαυτό της».

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν πως η όποια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν δεν πρόκειται να προγραμματιστεί πριν τον νέο έτος και φυσικά μόνο αν υπάρξει βελτίωση στη στάση της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα χρυσού – Ριχάρδος: «Καθάριζαν» μισό εκατομμύριο τη μέρα - Οι διάλογοι και ο θησαυρός