ΕΛΛΑΔΑ

«Γερασμένα» Καναντέρ ενάντια στις φλόγες

«Γερασμένα» Καναντέρ ενάντια στις φλόγες

Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Aυτό ισχύει για τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, αφού στον «στόλο» των καναντέρ έχουν απομείνει μόλις 12 ετοιμοπόλεμα αεροπλάνα υστερα απο την σημερινη πτωση ενός στα Δερβενοχώρια.Απο αυτά τα 8 είναι τα CL 215 τα οποία κατασκευάστηκαν το 1970, ενώ τα υπόλοιπα 4 CL 415 είναι θεωρητικά καινούργια, αφού είναι 20 ετών!

ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ- ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΑ ΜΟΛΙΣ 12 ΚΑΝΑΝΤΕΡ - ΤΑ 8 ΑΝΩ ΤΩΝ 45 ΕΤΩΝ - ΧΑΡΗ ΣΕ ΔΩΡΕΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ!

Όπως λένε οι πυροσβέστες σε καθημερινή βάση, μόλις τα 11 καναντέρ αναμένεται είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης και στην καλύτερη περίπτωση τα 13, αφού ο «γερασμένος» στόλος των καναντέρ έχει «φορτωθεί» ακόμη έναν ακόμη χρόνο...

Τα CL 215 επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν όταν πνέουν άνεμοι έντασης ίσης ή μεγαλύτερης των 7 μποφόρ, ενώ δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία του αεροδρομίου ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου κι έτσι η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, προχωρεί σε διαδικασία μετεγκατάστασης ή εναέριας επιτήρησης.

Κι όλα αυτά ενώ φέτος, όπως λένε οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος λόγω των πολλών και δυνατών βροχοπτώσεων τον χειμώνα, που είχε ως αποτέλεσμα τα δάση να θυμίζουν «πυριτιδαποθήκη», με τα ξηρά χόρτα να έχουν φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα!

Ίδιος με πέρυσι ο «στόλος» των ελικοπτέρων

Φέτος αναμένεται να νοικιαστούν 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα όσα δηλαδή και πέρυσι, 7 Καμόφ και 3 βαρέος τύπου Έρικσον.

Τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα (δύο σούπερ πούμα και τρία ελικόπτερα επιτήρησης «μπι κέϊ») του Πυροσβεστικού Σώματος και στην φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι «ετοιμοπόλεμα». Τα δύο σούπερ πούμα μάλιστα εκτός από μεταφορά προσωπικού σε μεγάλες πυρκαγιές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κατάσβεση εάν τοποθετηθεί ειδικός κάδος, κάτι άλλωστε που έχει γίνει στο παρελθόν.

«Κουρασμένα» τα Πυροσβεστικά όχηματα

Όσον αφορά τα οχήματα της Πυροσβεστικής, φέτος έχουν προστεθεί 250 τα οποία αγοράστηκαν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως και ο «στόλος» των οχημάτων είναι «γερασμένος», αφού το 50% από τα συνολικά 3.000 οχήματα (τα 1.700 υδροφόρα) είναι πάνω από 15 ετών!

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα λάστιχα, αφού μέχρι τώρα η αλλαγή γίνεται μόνον από δωρεές! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί λάστιχα από το 2007! Όσον αφορά το προσωπικό είναι ίδιο με πέρυσι αφού στη «μάχη» με τις φλόγες θα ριχτούν 12.700 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 4.000 είναι πενταετούς υποχρέωσης. Όπως καταγγέλουν πάντως συνδικαλιστές πυροσβέστες υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και στον ατομικό εξοπλισμό τους.

Σχετικές ειδήσεις