ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο - Τα σκουπίδια «πνίγουν» τη χώρα

Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο - Τα σκουπίδια «πνίγουν» τη χώρα

Καθώς τα σκουπίδια έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν «βουνά» στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν και κορυφώνουν σήμερα Πέμπτη (22/06) τις κινητοποιήσεις τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας να λυθεί οριστικά το θέμα των συμβασιούχων, στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Συγκεκριμένα ζητούν, τη μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Η μία πραγματοποιείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας.

Αμφότερες θα καταλήξουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα έχουν προγραμματίσει και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί, οπότε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ να συναντηθούν με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι προκειμένου να αποφασίσει ποια στάση θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής (18/06) και περιελάμβαναν καταλήψεις στα γκαράζ όλης της χώρας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να βγουν στους δρόμους, για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Έτσι, τα σκουπίδια έχουν ήδη σχηματίσει λόφους στους δρόμους όχι μόνο των δήμων της Αττικής αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τόσο η πρωτεύουσα όσο και άλλες πόλεις υποδέχονται τουρίστες. Η δυσωδία είναι έντονη και η ζέστη (υπενθυμίζεται ότι περιμένουμε και κύμα καύσωνα) κάνει την κατάσταση αφόρητη, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές όπου τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους στους δρόμους.

Ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους ουσιαστικά να μην καταβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας».

Προβλήματα με τα σκουπίδια αντιμετωπίζει και η Θεσσαλονίκη. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «ούτε μία απόλυση συμβασιούχου». «Οι προσδοκίες τριών ετών που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορούν να σβηστούν μέσα σε μία στιγμή και τόσο εύκολα. Η επικοινωνιακή τακτική για δήθεν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει ως μόνο σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, που βλέπουν την απόλυση "προ των πυλών"» αναφέρει, προσθέτοντας:

«Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εμείς ως μόνη λύση πλέον απαιτούμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

  • Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας και έχουν πάρει παρατάσεις.
  • Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.
  • Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Η.Φ.Η., Κ.Δ.Α.Π.,Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κ.λπ.
  • Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους παιδικούς σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας».

Σχετικές ειδήσεις