ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει το Λιμενικό τα περί προσπάθειας εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό

Διαψεύδει το Λιμενικό τα περί προσπάθειας εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό

Σε διάψευση προχώρησε το Λιμενικό, για τα περί προσπάθειας εμβολισμού σκάφους του από τουρκικό πλοίο στην Χίο

«Η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα σημερινά δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού σκάφους του λιμενικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο του λιμενικού σώματος-ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν αρχικά εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρισκόταν το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της. Προσθέτει ότι με την είσοδο της λέμβου με τους πρόσφυγες στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων έπεσαν στη θάλασσα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προσπάθησε να περισυλλέξει από τη λέμβο αλλοδαπούς επιβαίνοντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διεσώθησαν συνολικά πενήντα τρεις μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποιο συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι:

Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου. Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Σχετικές ειδήσεις