ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Έτσι κάηκε η Αττική – Το σπάνιο φαινόμενο που προκάλεσε την τραγωδία

Φωτιές: Έτσι κάηκε η Αττική – Το σπάνιο φαινόμενο που προκάλεσε την τραγωδία

Αποκαλυπτική ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις καιρικές συνθήκες την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι – Πώς οι θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι έσπρωξαν τη φωτιά στους οικισμούς

Την ώρα που η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανάδειξη των υπευθύνων της τραγωδίας στην Αττική, το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναλύει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Λεκανοπέδιο την «μαύρη» Δευτέρα (23.07).

Στο βίντεο παρουσιάζονται σε αναλυτικά γραφήματα τα σπάνια φαινόμενα που έπλητταν την περιοχή της Αττικής και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συντέλεση της τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς.

Την Δευτέρα 23/07, δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Αττική. Τις πρωινές ώρες στη Δυτική Αττική (Γεράνεια – Κινέτα) και τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Αττική (Πεντέλη – Μάτι), με τη δεύτερη να χαρακτηρίζεται από καταστροφικές συνέπειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πυρκαγιά της Αν. Αττικής είναι η δεύτερη φυσική καταστροφή με τα περισσότερα θύματα στη χώρα μας μετά το φονικό καύσωνα του Ιουλίου 1987.

Στο βίντεο που ακολουθεί έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί, με απλό τρόπο, η περιγραφή της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατούσε την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Αττικής.

Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ:

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά - Τα βίντεο του τρόμου: Η διάσωση εγκλωβισμένων στο Μάτι και τα παιδιά που παλεύουν να σωθούν