ΕΛΛΑΔΑ

Πλουσιότερος κατά 2,5 εκατ. ευρώ ο Παπαντωνίου σε μόλις 2 χρόνια!

Πλουσιότερος κατά 2,5 εκατ. ευρώ ο Παπαντωνίου σε μόλις 2 χρόνια!

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια ο ήδη προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έγινε πλουσιότερος κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της αποκαλυπτικής απολογίας που έδωσε ενώπιον των ανακριτών κατά της Διαφθοράς ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση, ο ενδιάμεσος επιχειρηματίας και φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό του πρώην υπουργού να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, υποστήριξε καταρχάς ότι τα χρήματα πίστευε πως προέρχονται από νόμιμα έσοδα του κ. Παπαντωνίου και όχι από «μίζες». Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν άλλωστε όπως είπε ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν και ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος, όπως είπε δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Μέσα σε δύο χρόνια 2002-2003, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ομολόγησε ότι έλαβε τμηματικά από τον Γιάννο Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα αυτά, όπως αποκάλυψε ο επιχειρηματίας τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Στη συνέχεια πραγματοποιούνταν καταθέσεις σε μικρά ποσά σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Στη συνεχεία τα χρηματικά ποσά «έφευγαν» με προορισμό την Ελβετία όπου κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Στις φυλακές Κορυδαλλού το ζεύγος Παπαντωνίου

Έπειτα από μια διαδικασία που διήρκησε περισσότερες από 24 ώρες, οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, συμφώνησαν με την εισαγγελέα Τσιρώνη, ώστε τόσο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σύζυγός τους να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού πέρασαν τις πρώτες ώρες τους στο κελί της ΓΑΔΑ, μετά την απόφαση προφυλάκισής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κελιά του ζεύγους Παπαντωνίου βρίσκονται στην πτέρυγα της τρμοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ:

Με εμφανή εκνευρισμό ο Γιάννος Παπαντωνίου βγήκε από το γραφείο ανακριτή και εισαγγελέα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Φορώντας ένα λευκό πουκάμισο και γραβάτα, ο πρώην υπουργός είχε πάρει τον δρόμο για την φυλακή.

Στα χέρια του φορούσε χειροπέδες και τις είχε καλύψει με το σακάκι του. Το ίδιο και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου. Σκεφτική και με το βλέμμα κατεβασμένο με ένα μαντήλι να καλύπτει τις χειροπέδες που κι εκείνη φορούσε κατευθυνόταν στην κλούβα της αστυνομίας προκειμένου να διανυκτερεύσουν και οι δυο στο μεταγωγών.

Κατά την εξαντλητική διαδικασία που ουσιαστικά ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (22/10), για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και σήμερα (23/10) για την κ. Κουράκου, το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώραγια να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Κατά την διήμερη απολογητική διαδικασία ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο κ. Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας. Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου. Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

«Είναι ύποπτοι φυγής»

Ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του. Σε αυτό εστιάζει το σκεπτικό Ανακριτών και Εισαγγελέα που αργά το βράδυ της Τρίτης αποφάσισαν την προφυλάκιση τους.

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:

  • Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
  • Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
  • Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

Αυτές είναι οι μίζες που φέρεται να άρπαξε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Όλοι το γνώριζαν τότε, τις περίφημες «χρυσές» εποχές ΠΑΣΟΚ. Ήταν κοινό «μυστικό» εντός της κυβέρνησης Σημίτη πως για τα εξοπλιστικά προγράμματα κάποιοι τα... άρπαξαν και μάλιστα χοντρά.

Ήταν επίσης κοινό «μυστικό» το ποιοι ήταν αυτοί. Διαρρέονταν στους διαδρόμους της Βουλής, στα δημοσιογραφικά γραφεία, παντού…
Όσοι είχαν διατελέσει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Άμυνας είχαν βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι. Ποιο δάχτυλο δηλαδή, που είχαν πέσει ολόκληροι μέσα στο μέλι και είχαν ρίξει για να… γλυκαθούν και τις οικογένειές τους.

Ο Άκης ήταν ο πρώτος που την πλήρωσε. Τώρα, ήρθε η σειρά του Γιάννου να διαβεί το κατώφλι του Κορυδαλλού.

Πόσα χρήματα όμως, κατηγορείται ότι άρπαξε ο κ. Παπαντωνίου;

Στην ογκώδη δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου που διαβίβασαν στην Βουλή οι αρμόδιοι εισαγγελείς περιγράφονταν λεπτομερώς οι διαδρομές χρήματος μέσω ελβετικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών.

Σύμφωνα με το 16σελιδο παραπεμπτικό που συνοδεύει τον περίπου 900σελιδο φάκελο ερευνών, κοινό αντικείμενο όλων των δικογραφιών είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σημαντικά στοιχεία έφτασαν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης μέσω δικαστικής συνδρομής από ελβετικές και κυπριακές αρχές.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε και να έλαβε από την γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Στο ίδιο διαβιβαστικό υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για τον κ. Παπαντωνίου δεν ασχολήθηκε με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία. «Από την πρόσφατη ανακριτική μας έρευνα ωστόσο έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μας στοιχεία που δύνανται στα πλαίσια του ανωτέρω εξοπλιστικού προγράμματος να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην ΥΠΕΘΑ Ιωάννη Παπαντωνίου το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ανακριτικές αρχές επικαλούνται στοιχεία, τα οποία ήρθαν στα χέρια τους δια των απαντήσεων ελβετικών και κυπριακών αρχών.

Ο πρωην υπουργος, σύμφωνα πάντα με τους ανακριτές, εμφανίζεται να νομιμοποιεί «παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κυρία υποκατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον ύψος 2.835.197 ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773 ελβετικών φράγκων που διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε Αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και την διακίνηση ξεχωριστό πόσο ύψος τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα, κατά την ανάκριση πρόσωπα με παρεμφερή ωστόσο τρόπο και μέθοδο αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197 ελβετικών φράγκων».

«Ο ανωτέρω υπουργός με αφορμή την εκπόνηση και υλοποίηση του ως άνω εξοπλιστικού προγράμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζικώνλογαριασμών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητά του ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών», αναφέρεται σε άλλο σημείο.