ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτύριο για την οικογένεια Κατσίφα: Δεν επιβεβαιώνεται ότι θα παραδοθεί σήμερα η σορός του

Μαρτύριο για την οικογένεια Κατσίφα: Δεν επιβεβαιώνεται ότι θα παραδοθεί σήμερα η σορός του

Κωνσταντίνος Κατσίφας | Ειδήσεις: Ύβρις και προσβολή η στάση της Αλβανίας – Συγκλονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας, Ευθύμιος Ναυρίδης: «Είναι η ένατη μέρα σήμερα, ο Κωνσταντίνος είναι ακόμα άταφος» - Τι ισχυρίζεται ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας για το βίντεο από την επιχείρηση κατά του 35χρονου Έλληνα ομογενούς

Σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία έχει μπει η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του 35χρονου Έλληνα ομογενούς που έπεσε νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών στους Βουλιαράτες, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Τη στιγμή που η Εισαγγελία των Τιράνων δεν έχει πλέον κανέναν απολύτως λόγο να κρατά τη σορό του Κατσίφα, φαίνεται πως η κυβέρνηση Ράμα παίζει με την υπομονή και – δυστυχώς – με την τιμή και την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης οικογένειας!

Κι ενώ μέχρι και χθες, Δευτέρα (05/11/2018) υπήρχαν πληροφορίες ότι οι αλβανικές Αρχές θα απέδιδαν σήμερα τη σορό του 35χρονου, ώστε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Βουλιαράτες, κάτι τέτοιο δεν έχει – προς ώρας – επιβεβαιωθεί.

Αυτό υπογραμμίζει και ο ίδιος ο συνήγορος της οικογένειας Κατσίφα, ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης.

«Είναι η ένατη μέρα σήμερα, είναι ακόμα άταφος. Υπήρξε μία πληροφορία από χθες το βράδυ ότι σήμερα θα δοθεί η σορός του στους οικείους. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ που επικοινωνούσα δεν μπόρεσα να διασταυρώσω αυτή την πληροφορία», δήλωσε ο κ. Ναυρίδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (06/11/2018) στον ραδιοσταθμό «Real FM».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο νεκρός δεν επρόκειτο να παραδοθεί πουθενά την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα. Άλλο όμως μία έρευνα που μπορεί να τελειώσει σε εύλογο χρόνο, ο εύλογος χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τρεις, τέσσερις άντε πέντε μέρες και άλλο εννέα ημέρες. Πλέον έχει καταντήσει ένα μαρτύριο για την οικογένεια».

Και προσθέτει: «Ο πατέρας μετέβη την προηγούμενη Παρασκευή από το χωριό στα Τίρανα, έδωσε μία κατάθεση που διήρκησε δύο ώρες. Του έκαναν ερωτήσεις κυρίως γύρω από το όπλο, πώς είχε το όπλο και γιατί είχε το όπλο».

«Περιμένουμε να δοθεί η σορός στην οικογένεια, από ότι ξέρω θα τον θάψουν στο χωριό στους Βουλιαράτες, και να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα. Αυτά είναι τα αιτήματα», αναφέρει - μεταξύ άλλων - ο κ. Ναυρίδης.

«Ροκανίζουν» το χρόνο οι αλβανικές Αρχές

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων της Αλβανίας έχει κάνει δεκτό το επίσημο αίτημα των μελών της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα για την παράδοση της σορού που παραμένει στο νεκροτομείο για 9η ημέρα, όπως μεταδίδει το himara.gr.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, μαζί με τη σορό του 35χρονου, ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης θα παραλάβει αντίγραφο του αλβανικού ιατροδικαστικού Ινστιτούτου για να το παραδώσει στα μέλη της οικογένειας του θύματος.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου είχε ζητήσει να παραλάβει την σορό του τρεις ημέρες μετά το θάνατό του αφού πρώτα παραιτήθηκε από την παράλληλη εμπειρογνωμοσύνη από Έλληνα ιατροδικαστή. Το αίτημα του Γιάννη Κατσίφα παραδόθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων και ύστερα από πολυήμερη αργοπορία εξέδωσε την θετική απάντησή της χθες Δευτέρα.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η αποκάλυψη του κ. Ναυρίδη ότι η επιστροφή της σορού δεν έγινε νωρίτερα, «επειδή», όπως είπε, «οι αλβανικές Αρχές φοβούνταν ότι αν γινόταν η κηδεία του Κατσίφα το Σαββατοκύριακο, θα υπήρχαν επεισόδια».

«Πρόκειται για μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς υπάρχει μειονότητα στην Αλβανία και λόγω της εθνικής εορτής υπήρχε μεγάλη ένταση», πρόσθεσε ο συνήγορος της οικογένειας Κατσίφα.

Κατά τον ίδιο, «η έρευνα της Εισαγγελίας δεν έχει να περιμένει κάτι άλλο δεδομένου ότι πέρασε και το Σαββατοκύριακο».

Αρχηγός αλβανικής αστυνομίας: Δεν υπάρχει βίντεο

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αλβανικής Αστυνομίας διέψευσε κατηγορηματικά στο κλιμάκιο των Ελλήνων αξιωματικών που πήγε στη γειτονική χώρα, την ύπαρξη βίντεο από την αλβανική αστυνομία που να έχει καταγράψει το αιματηρό περιστατικό με τον 35χρονο ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον αρχηγό της αλβανικής αστυνομίας, με τους Έλληνες αστυνομικούς να ρωτούν να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια πώς ακριβώς έγινε το περιστατικό.

Ο Αλβανός αρχηγός, τούς επανέλαβε ότι δεν είχε καμία σχέση η ύψωση της ελληνικής σημαίας και ότι η αλβανική αστυνομία κινητοποιήθηκε όταν ο 35χρονος άρχισε να πυροβολεί περιπολικά. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στη δικογραφία ενώ επέμειναν στο εάν η χρήση όπλων από την πλευρά των Αλβανών αστυνομικών ήταν μέσα στο νόμιμο πλαίσιο.

Η άλλη πλευρά απάντησε ότι η χρήση όπλων έγινε κάτω από απαραίτητες προϋποθέσεις και σύμφωνα με τον νόμο.