ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2021: Webex, τηλεκπαίδευση και αγωνία - Τι λένε τελειόφοιτοι στο Newsbomb.gr

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021
INTIME NEWS

Δύο τελειόφοιτοι Λυκείου περιγράφουν στο Newsbomb.gr πώς βίωσαν τη φετινή σχολική χρονιά - Θα έχουν να το λένε: Tην τελευταία χρονιά του σχολείου... θα θυμούνται μόνο τις Πανελλήνιες!

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2021 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και μία ημέρα μετά, στις 15 Ιουνίου, για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Και οι φετινές Πανελλήνιες θα γίνουν εν μέσω πανδημίας, η οποία επηρέασε και τη σχολική χρονιά αφού εν μέσω lockdown, οι μαθητές έκαναν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το εξάμηνο lockdown ήταν πρωτόγνωρο και δύσκολο για όλους μας, πόσω μάλλον για τα παιδιά της Γ' Λυκείου τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν τους τόσους μήνες εγκλεισμού σε συνδυασμό με το διάβασμα και τώρα μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες θα δώσουν τη «μητέρα των μαχών» όπου θα κριθεί σε ποια σχολή θα περάσουν.

Το Newsbomb.gr μίλησε με μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι μας περιέγραψαν πώς βίωσαν αυτήν την σχολική χρονιά, λίγο πριν βγάλουν τα στυλό για να δοκιμαστούν στις απαιτητικές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις κάθε υποψήφιος/α, αναμετράται πλέον με τις αγωνίες και τα όνειρά του. Οι τελευταίες δύο χρονιές ήταν πολύ δύσκολες για όλα τα παιδιά. Το 80% των δύο αυτών χρόνων Β' και Γ' Λυκείου το περάσαμε πίσω από μία οθόνη, στερηθήκαμε τη δια ζώσης εκπαίδευση και την επαφή με τους συμμαθητές μας. Χάσαμε την πολυπόθητη 7ήμερη εκδρομή όπου κάθε μαθητής Λυκείου την περιμένει πώς και πώς ως επισφράγισμα των μαθητικών του χρόνων», υπογραμμίζει η 18χρονη Ειρήνη από τις Φέρες Έβρου.

Και προσθέτει: «Και σα να μην έφταναν όλα αυτά (άγχος, πίεση και τη διαχείριση τόσων μηνών εγκλεισμού), που αντιμετωπίζουμε για να πετύχουμε, το υπουργείο ψήφιζε νέους νόμους και μέτρα που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την ένταξή μας σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο (ελάχιστη βάση εισαγωγής)».

Η Ειρήνη θέλει να περάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και θέλοντας να δώσει κουράγιο και σε άλλους συνυποψηφίους της δηλώνει πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο για όποιον προσπαθεί: «Νομίζω ότι η γενιά μας είναι η πιο αδικημένη γενιά υποψηφίων απ΄ όλες τις πλευρές. Ας σκεφτούμε όμως θετικά και ας προσπαθήσουμε για την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο για όποιον προσπαθεί. Άλλωστε οι Πανελλήνιες δεν είναι το παν για την μετέπειτα ζωή μας. Θα ήθελα πολύ να πάνε όλα καλά και να περάσω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που θέλω. Αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρω θα ξέρω ότι κατέβαλα την κάθε δυνατή προσπάθεια. Άλλωστε σε όλα τα πράγματα σημασία δεν έχει η νίκη αλλά το ταξίδι και η προσπάθεια που καταβάλλαμε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους συνυποψηφίους μου, καλή επιτυχία με θετική σκέψη και χωρίς άγχος».

Η χρονιά της τηλεκπαίδευσης είχε προκλήσεις για όλους τους μαθητές καθώς όπως τονίζει ο 18χρονος Στράτος από τις Φέρες Έβρου: «Για μένα το διάβασμα δεν τελείωνε, όταν έκλεινε το Webex, έκανα επανάληψη δύο και τρεις φορές μετά το τέλος του μαθήματος, ώστε να δω πού αντιμετώπιζα δυσκολίες και πώς θα τις έλυνε ο καθηγητής την επόμενη μέρα έστω και από μακριά. Εγώ να ρωτάω, το σήμα να πέφτει μερικές φορές, ο καθηγητής να προσπαθεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημά μου. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις και όλα αυτά με το άγχος των Πανελληνίων να καραδοκεί».

Όπως υπογραμμίζει οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την δική τους «μάχη»: «Η χρονιά ήταν δύσκολη για εμάς που θα πρέπει να γράψουμε εξετάσεις, έχοντας παρακολουθήσει ελάχιστα μαθήματα δια ζώσης. Για τους γονείς μας που βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα χωρίς εργασία, δύσκολη για τους καθηγητές μας που προσπαθούσαν εις διπλούν με την τηλεκπαίδευση να μας μεταδώσουν όλες τις γνώσεις, ώστε να δώσουμε εξετάσεις και να πετύχουμε στη σχολή που είχαμε βάλει ως στόχο στην αρχή της χρονιάς. Το νέο σύστημα, μάλιστα, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής επιδεινώνει την κατάσταση».

Οι τελειόφοιτοι του Λυκείου θα έχουν να θυμούνται από την τελευταία χρονιά του σχολείου… μόνο τις Πανελλήνιες!

«Πέρα από τις Πανελλήνιες, δεν θα έχω να θυμάται πολλά για την τελευταία τάξη του Λυκείου. Φίλοι μου που είναι φοιτητές, μας διηγούνται όλα όσα έζησαν στην εκδρομή, που καλώς ή κακώς όλοι οι μαθητές περιμένουμε στην Γ' λυκείου, εμείς δεν θα έχουμε τέτοιες ιστορίες… Η χρονιά φεύγει με μία πικρία, αλλά και με ανυπομονησία για τις νέες προοπτικές που έρχονται μπροστά μας. Ας μην το βάζουμε κάτω, εύχομαι σε όλους τους μαθητές που δίνουν φέτος εξετάσεις να έχουν υπομονή», ανέφερε ο Στράτος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2021

Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr θα βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων.

Το Νewsbomb.gr, θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2021 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2021, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Πανελλήνιες 2021: Πότε πρέπει να γίνουν τα self test

Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).

Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

  • Δευτέρα 14/6: Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία,
  • Τετάρτη 16/6: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία,
  • Παρασκευή 18/6: Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική,
  • Τρίτη 22/6: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ

  • Τρίτη 15/6: Νέα Ελληνικά,
  • Πέμπτη 17/6: Μαθηματικά (Άλγεβρα),
  • Σάββατο 19/6: Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας,
  • Τετάρτη 23/6: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης,
  • Πέμπτη 24/6: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών,
  • Παρασκευή 25/6: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές,
  • Σάββατο 26/6: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα,
  • Δευτέρα 28/6: Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.