ΠΑΙΔΕΙΑ

Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα για την τηλεκπαίδευση

Ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Ικανοποιούνται τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

«Όπως έχει ήδη επισημανθεί στη Γνωμοδότηση 4/2020 της Αρχής, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι συµβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή εν µέσω υγειονομικής κρίσης», σημειώνει σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα τεχνικά ζητήματα και οι επισημάνσεις που είχαν αναφερθεί σε σχέση με την τηλεκπαίδευση έχουν ικανοποιηθεί και ένα τελευταίο τεχνικό ζήτημα βαίνει προς ικανοποίηση, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Αρχή μετά την επισήμανση κάποιων τεχνικών κυρίως ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης και η κατάθεση αναλυτικού υπομνήματος του Υπουργείου με επιπλέον δράσεις και ενέργειες που ανέλαβε.

Η Αρχή καταλήγει ότι «η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι συμβατή με τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή εν μέσω υγειονομικής κρίσης».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προστατεύει τα προσωπικά δεδομένων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα προς όφελος αυτής τις νέες τεχνολογίες, ιδιαιτέρως δε εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

Με την απόφαση 50/2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε διαπιστώσει ελλείψεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Αρχή κάλεσε το Υπουργείο ως «υπεύθυνο επεξεργασίας» να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του Κανονισμού ως προς τέσσερα σημεία, με συγκεκριμένο τρόπο και εντός προθεσμίας δύο μηνών για τα τρία σημεία και τεσσάρων μηνών για το τέταρτο.

Μετά την έκδοση της απόφασης, το Υπουργείο συνεργάστηκε με την Αρχή, ώστε να αποσαφηνιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την ικανοποίηση των απαιτήσεων που απορρέουν από την εν λόγω απόφαση. Το Υπουργείο, με υπόμνημα που κατέθεσε στις 14/1/2022, πριν τη λήξη της πρώτης προθεσμίας, ενημέρωσε την Αρχή για τις ενέργειές του σε σχέση με τις επισημάνσεις της Αρχής. Από το υπόμνημα του Υπουργείου προκύπτει ότι αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις για τις οποίες είχε δοθεί προθεσμία δύο μηνών ενώ βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η ικανοποίηση της τέταρτης επισήμανσης.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί στη Γνωμοδότηση 4/2020 της Αρχής, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι συµβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, αποτελεί δε πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή εν µέσω υγειονομικής κρίσης.

Η Αρχή, στο πλαίσιο της αποστολής της, επιδιώκει με συνέπεια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να διασφαλίζει ότι θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες δεν πλήττονται υπέρμετρα από την αναπόφευκτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την οποία συνεπάγεται η χρήση νέων τεχνολογιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor Spoiler: Έξαλλοι οι Διάσημοι με τον Βαλάντη - «Είναι κακός, έχει πονηριά»

Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση