ΠΑΙΔΕΙΑ

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία παγκοσμίως

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία παγκοσμίως
EUROKINISSI.

Το περασμένο έτος, στην αντίστοιχη κατάταξη είχαν συμπεριληφθεί έξι ελληνικά ΑΕΙ.

Οκτώ ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα απέσπασαν υψηλές διακρίσεις, καθώς συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024.

Το 1ο ελληνικό πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο καταλαμβάνει την 347η θέση και ακολουθούν:

  • Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση).
  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (530η θέση).
  • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση).
  • Το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791 – 800).
  • Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901 – 950).
  • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001 – 1200).
  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1400+).

Πέρυσι, στην αντίστοιχη κατάταξη είχαν συμπεριληφθεί έξι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Η καλύτερη δεκάδα

Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης –και άρα, τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατά την QS– βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στην 3η θέση «ανέβηκε» το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην 4η «ανέβηκε» το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποχώρησε σε σύγκριση με πέρυσι, στην 5η θέση. Το MIT δημιουργεί ένα σημαντικό ρεκόρ, ευρισκόμενο για 11η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας.

Τη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου συμπληρώνουν το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο TOP 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια (10η θέση).

Η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20ή συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Βασίσθηκε σε περισσότερες από 141.6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίσθηκαν σε πάνω από 17.5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, αλλά και σε 240.000 απαντήσεις ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων από ακαδημαϊκούς και εργοδότες. Περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν, από τα οποία τελικώς προέκυψαν τα 1.497καλύτερα.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, η QS ενέταξε πανεπιστήμια από 104 χώρες στη γενική κατάταξη, μετρώντας 85 νέες συμμετοχές. Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη (μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων πανεπιστημίων, ο αριθμός ετεροαναφορών ανά καθηγητή, ο λόγος φοιτητών προς μέλη, η διεθνής ερευνητική δικτύωση και τα αποτελέσματα αναφορικά με την απασχόληση.

Σχετικές ειδήσεις