ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις Πανελληνίων 2015: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανά σχολή (πίνακες)

Βάσεις Πανελληνίων 2015: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανά σχολή (πίνακες)

Εντυπωσιακή πτώση των βάσεων αναμένεται σε δεκάδες τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά και Πανεπιστημίων που εδρεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Πτώση έως και 2000 μόρια στα ΤΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2015

Οι πολιτικές και κυρίως οι οικονομικές εξελίξεις είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις επιλογές των υποψηφίων κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών τους και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα αποτελέσουν την κύρια αιτία για τη μεγάλη πτώση που αναμένεται να έχουν οι βάσεις. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Αφενός διότι οι γονείς νιώθουν οικονομική ανασφάλεια και νιώθουν αδύναμοι να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι στην περιφέρεια για τις σπουδές των παιδιών τους. Αφετέρου, γιατί σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις μετεγγραφές δεν έχουν πιθανότητα να «μεταφερθούν» κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Στα ΑΕΙ η πτώση μπορεί να φτάσει έως και 2000 μόρια. Συγκεκριμένα, στις ιατρικές σχολές η πτώση είναι από 180 έως 600 μόρια περίπου, στις νομικές από 500 έως 750, στους χημικούς μηχανικούς από 500 έως 1.000, ενώ αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στην περιφέρεια και το κέντρο, καθώς μέχρι και 500 μόρια μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η οικονομική ανασφάλεια.

Όπως εκτιμάται, λοιπόν, φέτος θα δούμε πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθμες σχολές, που θα ξεκινούν από λίγα μόρια (200-400), πτώση στις μεσαίες σχολές (500-800 μόρια) και βουτιά σε χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα (και κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας) έως και αρκετά πάνω από 2.000 μόρια.

Όλες οι εκτιμήσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Όλες οι εκτιμήσεις για το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Όλες οι εκτιμήσεις για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Όλες οι εκτιμήσεις για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

Σχετικές ειδήσεις