Νέο «όχι» στον ιταλικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο…

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος πέθανε μπροστά στα μάτια των μαθητών του

Τραγωδία εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα (19/11/2018) στη Θεσσαλονίκη.…

Προϋπολογισμός: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην κατάθεσή του

Μια πρώτη γεύση της σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης…

Δίπλωμα οδήγησης - Ανατροπή: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τους οδηγούς

Δίπλωμα από τα 17 έτη θα έχουν…

Νέα απεργία στα ΜΜΜ: Πότε και πώς θα κινηθούν

Απεργία ΜΜΜ: Τη συμμετοχή του στην 24ωρη…

Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές μετά το Λύκειο;

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση και τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι

Αναμφισβήτητα, «η γνώση είναι δύναμη» και η εκπαίδευση μπορεί να καθορίσει το επαγγελματικό μέλλον κάθε νέου. Επιλέγοντας νέες ειδικότητες που είναι περιζήτητες και παρακολουθώντας σύγχρονα προγράμματα σπουδών που είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι νέοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους.

Παρά την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα, ακόμη υπάρχουν ευκαιρίες, καθώς η τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για νέες ειδικότητες. Με διαρκή επιμόρφωση, οι νέοι μπορούν να εξελιχθούν, να ακολουθήσουν μία σίγουρη επαγγελματική πορεία και να σχεδιάζουν το μέλλον πιο αισιόδοξα. Πώς ξέρουν ότι θα κάνουν τη «σωστή» επιλογή; Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για όσους δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη σχολή που επιθυμούσαν; Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να αποκτήσουν και ποιες οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση; Στο παρακάτω αφιέρωμα απαντήσαμε σε αυτά και μερικά ακόμα ερωτήματα που προβληματίζουν τους αποφοίτους μετά το Λύκειο.


Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι επαγγελματίες;

Soft Skills

Προκειμένου να ακολουθήσουν το πάθος τους και να διαγράψουν μία επιτυχημένη πορεία, οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση. Οι θεωρητικές γνώσεις δεν είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Αντίθετα, τα soft skills, δηλαδή δεξιότητες που αφορούν στην επικοινωνία, την προσαρμοστικότητα, την κριτική σκέψη, το ομαδικό πνεύμα, την επίλυση προβλημάτων, κ.α. αποτελούν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές είναι σημαντικό να καλλιεργούν αυτές τις δεξιότητες, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία τους. Πιο συγκεκριμένα, τα soft skills αποτελούν σημαντικά εφόδια, διότι λαμβάνονται υπόψη από τους εργοδότες και μπορούν να τους εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας που ονειρεύονται!


Συνεχής επιμόρφωση

Η Διά Βίου Μάθηση είναι ένας όρος που συναντάμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Οι ταχύτατες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα σε κάθε επαγγελματικό τομέα και οι επαγγελματίες πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται στις εξελίξεις στον κλάδο τους. Η διαρκής επιμόρφωση και η συνεχής καλλιέργεια είναι απαραίτητα στοιχεία για όποιον επιθυμεί να είναι ενημερωμένος στον τομέα του και να μπορεί να διεκδικεί θέσεις ευθύνης.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων στο αντικείμενό τους, θα τους οδηγήσει σε σημαντικές διακρίσεις και θα αναδείξει τα ταλέντα τους. Πράγματι, η εξειδίκευση μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για την επιτυχία


Νέες εμπειρίες

Παράλληλα, είναι σημαντικό κάθε φοιτητής να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για γνώση που του δίνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει επιλέξει, τόσο εντός των αιθουσών του όσο και έξω από αυτές. Έτσι, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητές του, να ανακαλύψει το πάθος του και να βρει το «μονοπάτι» που θα ακολουθήσει. Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τι πραγματικά του ταιριάζει. Για αυτό και είναι σημαντικό μία σχολή να παρέχει ερεθίσματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι φοιτητές για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Επιχειρηματικός τρόπος σκέψης

Η καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας είναι σημαντική ανεξαρτήτως του τομέα που θα επιλέξει κάποιος. Είναι σημαντικό το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα διαλέξει να τον μυήσει στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και να τον βοηθήσει να εφαρμόζει τις γνώσεις του στην καθημερινότητά του. Λαμβάνοντας καινούργια ερεθίσματα, μπορεί να εξελίσσεται διαρκώς, να ακολουθεί μία επιτυχημένη πορεία και να δρα επιχειρηματικά οποιονδήποτε κλάδο και αν έχει επιλέξει.


Επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση

Φυσικά, πέρα από τα παραπάνω εφόδια πριν κάποιος αποφασίσει το επάγγελμα που θα επιλέξει είναι σημαντικό να λάβει υπόψη τον παλμό της αγοράς εργασίας. Δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τομείς που θα έχουν αυξημένη ζήτηση και θα προσφέρουν σημαντικές προοπτικές στους νέους.

Για παράδειγμα, οι εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα θα αλλάξουν τον τρόπους επικοινωνίας, δημιουργώντας νέες ανάγκες και αυξάνοντας τη ζήτηση για σύγχρονες ειδικότητες όπως για προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων, graphic designers, digital marketers, social media managers, 3d animators, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, όχι μόνο σε όσους ασχολούνται με την πληροφορική αλλά και στους πιο δημιουργικούς νέους της χώρας. Μερικοί ακόμη σύγχρονοι τομείς εργασίας είναι τα κοινωνικά δίκτυα, τα video games και οι mobile εφαρμογές, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση των παραπάνω αντικειμένων.

Επιπλέον, ο Τουρισμός αποτελούσε πάντοτε ένα από τα «δυνατά» χαρτιά της ελληνικής οικονομίας. Με την Αθήνα να αναδεικνύεται ως κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη για το 2018, στην κατηγορία «ταξίδια πόλεως», στο πλαίσιο των βραβείων του World Travel και τον τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργείται ανάγκη για εξειδικευμένες σπουδές στα τουριστικά επαγγέλματα.

Φυσικά, αρκετές από αυτές τις θέσεις είναι στον κλάδο του επισιτισμού, που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα αποτελεί έναν δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό. Έτσι, υπάρχει και αυξημένη ζήτηση για επαγγέλματα στον τομέα της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, που προσφέρουν διευρυμένες προοπτικές εργασίας, καθώς και σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης.

Τέλος, ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη «γερνούν», αυξάνοντας την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες σε ειδικότητες που σχετίζονται με την πρόνοια και την περίθαλψη ειδικών ομάδων, όπως η τρίτη ηλικία. Τα σύγχρονα βιοϊατρικά επαγγέλματα, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργασιοθεραπεία, η νοσηλευτική και η μαιευτική, παρουσιάζουν μεγάλη άνθιση και συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Αυτό άλλωστε, αποδεικνύει και πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018, «η γήρανση του πληθυσμού και η βιολογική επιβάρυνσή του αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση αρκετών ειδικοτήτων του τομέα».


Σχολές με ισχυρές διασυνδέσεις στην αγορά εργασίας

Τις παραπάνω και πολλές ακόμη σύγχρονες ειδικότητες μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν υψηλού επιπέδου σπουδές, καθώς και σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι διασυνδέσεις των εν λόγω ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας αποτελούν το πιο «δυνατό» χαρτί τους. Συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες, επιχειρήσεις και οργανισμούς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους σπουδαστές να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο και να εισέλθουν ομαλά στην αγορά εργασίας. Πώς; Περισσότερες πληροφορίες για κάθε σχολή θα βρείτε παρακάτω.


ΑΚΤΟ

ΙΕΚ ΑΚΜΗ

ΙΕΚ ΑΛΦΑ

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ

ΙΕΚ ΣΒΙΕ