ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα νησιά Βανουάτου

 S
S

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 507 χιλιόμετρα βόρεια της Νουμέα στη Νέα Καληδονία και 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πόρτ -Βίλα 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοιχτά του αρχιπελάγους του Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Ο σεισμός προερχόταν από εστιακό βάθος 37 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 44 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Πορτ Βίλα, της πρωτεύουσας του Βανουάτου. Δεν εκδόθηκε καμία προειδοποίηση για τσουνάμι και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος με 320.000 κατοίκους πάνω στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ενός τόξου έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι τη λεκάνη του Ειρηνικού. Τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών στην ίδια περιοχή, χωρίς να προκληθούν ζημιές.

Το Βανουάτου περιλαμβάνεται στις περιοχές του πλανήτη που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, οι θύελλες, οι πλημμύρες και τα τσουνάμι.