Χανιά: Σχολείο δεν έχει κυλικείο - Oι μαθητές δεν έχουν λεφτά και λιποθυμούν από την πείνα

Ρούλα Κοτσέτα Ρούλα Κοτσέτα

Χανιά: Σχολείο δεν έχει κυλικείο - Oι μαθητές δεν έχουν λεφτά και λιποθυμούν από την πείνα
"Γιατί το υπουργείο παιδείας άφησε τον νομό Χανίων εκτός του προγράμματος που προσφέρει δωρεάν πρωινά στα σχολεία;" αναρωτιέται ο διευθυντής του σχολείου
Pixabay/αρχείο

Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στα Χανιά Κρήτης δεν έχουν κυλικείο - Οι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα, καθώς προέρχονται από φτωχές οικογένειες - Οι δάσκαλοι τους προσφέρουν φαγητό

Η κρίση για κάποιους δεν έχει τελειωμό. Οι οικογένειες των παιδιών, που φοιτούν στο 7ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χανίων, είναι κυρίως πρόσφυγες, και δεν έχουν λεφτά για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Στο εν λόγω δημοτικό σχολείο Χανίων φοιτούν 93 παιδιά και στο διπλανό νηπιαγωγείο φοιτούν 21 παιδάκια.

«Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξει κυλικείο και να το λειτουργήσει γιατί τα περισσότερα παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν οτιδήποτε» αναφέρει ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Γιάννης Τσισμενάκης.

Στο νηπιαγωγείο πηγαίνουν 21 παιδάκιαpixabay/αρχείο

Οι ίδιοι οι δάσκαλοι, φροντίζουν να ετοιμάσουν με ό,τι μπορούν δεκατιανό στους μαθητές. Τουλάχιστον έτσι, έχουν γλιτώσει τις λιποθυμίες των μικρών παιδιών...

«Όσες φορές κι αν έγινε προσπάθεια να ανοίξει κυλικείο δεν ευοδώθηκε γιατί δεν συνέφερε κανέναν να το λειτουργήσει αφού οι μαθητές δεν έχουν να αγοράσουν. Ξεκίνησε λοιπόν μια διαδικασία πριν από πολλά χρόνια να δίνουν δεκατιανό οι ίδιοι δάσκαλοι σε όλα τα παιδιά, με ψωμί που προσφέρεται από το Λύκειο Ελληνίδων και ένα χρηματικό ποσό που δίδεται ανά εβδομάδα από έναν πρώην βουλευτή των Χανίων για να αγοραστεί τυρί, λάδι για να φτιαχτεί ένα σαντουιτσάκι. Ένας δάσκαλος κάθε μέρα ετοιμάζει τις μερίδες σε χώρο του σχολείου. Δυο μέρες δίνουμε τυρί με λαδάκι στη βάση, δυο μέρες γαλοπούλα με λαδάκι στη βάση του ψωμιού και μια μέρα με ντοματούλα και φέτα», είπε στο Flashnews.gr ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου.

Γιατί το υπουργείο παιδείας άφησε τον νομό Χανίων εκτός του προγράμματος που προσφέρει δωρεάν πρωινά στα σχολεία;

«Έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο παιδείας να μπούμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με το οποίο δίνονται δωρεάν μερίδες στα παιδιά του σχολείου. Δυστυχώς, όμως δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα αυτό. Έχει ενταχθεί ο νομός Ηρακλείου, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κτλ και καθόλου ο νομός Χανίων. Και σε άλλα σχολεία στον νομό Χανίων υπάρχει αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Γιάννης Τσισμενάκης.

Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα από το υπουργείο και να ενταχθεί και ο νομός Χανίων στο πρόγραμμα αυτό εκτός κι αν για το υπουργείο υπάρχουν νομοί δυο ταχυτήτων με παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Τα παιδιά είναι κυρίως από οικογένειες προσφύγωνpixabay

Η εξασφάλιση ενός δεκατιανού

Όπως τόνισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Γιάννης Τσισμενάκης, η εθελοντική ομάδα "Χαρίζω Ελπίδα" κάλυψε ήδη τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη:

«Μας ζήτησε η εθελοντική ομάδα όταν ήρθε, λίστα σχολικών ειδών. Τους απάντησα ότι εμείς δεν έχουμε λίστα γιατί τουλάχιστον τα μισά παιδιά του σχολείου μας δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν κανένα είδος της λίστας. Ευτυχώς, μετά από αυτό, οι εθελόντριες του "Χαρίζω Ελπίδα" μας κάλυψαν ήδη με τα σχολικά είδη. Σχολικές τσάντες δεν χρειαζόμαστε πια. Θα χρειάζονταν ακόμα λίγοι μαρκαδόροι, λευκές κόλλες Α4, μπλοκ ζωγραφικής, λίγα τετράδια. Από τρόφιμα, μπορούν κάποιοι να βοηθήσουν με φρούτα και τρόφιμα κατάλληλα για δεκατιανό».

Χρειάζεται βέβαια μια σωστή ροή και συντονισμός στην όποια προσφορά θελήσουν οι πολίτες να κάνουν.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι το κράτος να παρέμβει άμεσα και να εξασφαλιστεί και εδώ το δεκατιανό μέσω προγράμματος που εφαρμόζεται σε υπόλοιπους νομούς.

Με πληροφορίες από flashnews.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν από 660 έως 7.000 ευρώ - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

ΟΑΕΔ: Είστε άνεργος μεταξύ 55-67 ετών; Έρχονται νέα προγράμματα απασχόλησης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved