ΕΛΛΑΔΑ

Γεννηματά: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στον δικό μας αυτόνομο δρόμο»

Γεννηματά: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στον δικό μας αυτόνομο δρόμο»
Η Ομιλία της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
ΙΝ ΤΙΜΕ

Η Ομιλία της Φώφης Γεννηματά -Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής- στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Η σημερινή ΚΠΕ δεν είναι άλλη μια τυπική πολιτική διαδικασία.
Είναι η πρώτη πράξη μιας πολιτικής αντεπίθεσης, με αυτοπεποίθηση.
Δυνατοί και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στον δικό μας αυτόνομο δρόμο.
Με αισιοδοξία για το αύριο, για τη χώρα, σε μια περίοδο που προσπαθεί να ξαναβρεί την ελπίδα, τη δημιουργικότητα της, τη θέση που της αξίζει.
Στόχος μας είναι πάντα να κάνουμε το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.
Η χώρα χρειάζεται ξανά μια σοβαρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη.
Είναι στο χέρι μας.
Αντεπίθεση Πολιτική.
Με πρωταγωνιστές όλους εσάς. Στελέχη, φίλους και δίκτυα, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, απέναντι στη Συντήρηση και τους εκφραστές της. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Απέναντι σε όσους βάζουν στο στόχαστρο την εργασία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την κοινωνική ειρήνη, την αλληλεγγύη, το δίκιο των πιο αδύναμων και των ευάλωτων.
Απέναντι σε όσους θεωρούν ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση ξένων κεφαλαίων που ξαφνικά θα προσγειωθούν στην Ελλάδα. Με νόμους αντι-αναπτυξιακούς, που αδιαφορούν για το περιβάλλον, την καινοτομία, την κοινωνική προστασία.
Απέναντι σε όσους δίχασαν την κοινωνία, διέλυσαν τη μεσαία τάξη και εξέθεσαν τη χώρα. Που δεν δίστασαν να φέρουν την καραμανλική Δεξιά και την Ακροδεξιά από το παράθυρο για να εδραιωθούν στην εξουσία.
Αντεπίθεση Προγραμματική, για λύσεις προοδευτικές σε σύγχρονα σύνθετα προβλήματα.
Σε μια κοινωνία που έχει αλλάξει σύνθεση, ταυτότητα, προσανατολισμό και έμαθε μόνη της να τα βγάζει πέρα, η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία έχει χρέος και ευθύνη να δημιουργήσει ένα νέο συλλογικό αφήγημα όπου χωράνε όλοι.
Και τα πιο δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και τα πιο αδύναμα.
Μια Κοινωνία που δημιουργεί, απελευθερώνει, προστατεύει, απονέμει δικαιοσύνη, αναδιανέμει δίκαια και πατά γερά στα πόδια της.
Μια κοινωνία που οργανώνεται απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους και θέλει να ζήσει σε μια χώρα όπου το περιβάλλον δεν είναι καύσιμη ύλη ή θυσία στο τσιμέντο, αλλά ο πλούτος μας, για να ζούμε ποιοτικά, με ασφάλεια και αλληλεγγύη.
Ναι, το Κίνημα Αλλαγής θα γίνει ο μπροστάρης της πολιτικής που δεν εγκλωβίζεται σε μονόδρομους, που δίνει προτεραιότητα στην εργασία απέναντι στο κεφάλαιο, στη γνώση απέναντι στην εκμετάλλευση, στην ελευθερία απέναντι στην καταπίεση, στη δημοκρατία απέναντι στις συνταγές των λίγων και εκλεκτών.
Η επιστροφή της πολιτικής μετά από μια δεκαετία πόλωσης και διχασμού είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του λαού και όχι υπόθεση των δήθεν τεχνοκρατών ή των αξιοποιήσιμων παντός καιρού.
Αυτός είναι ο στόχος της Προγραμματικής και Ιδεολογικής μας Συνδιάσκεψης.
Να απαντήσουμε σε διλήμματα που ταλανίζουν τους προοδευτικούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά με δική μας σφραγίδα και ταυτότητα.
Η Σοσιαλδημοκρατία σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Το στίγμα μας θόλωσε.
Η Σοσιαλδημοκρατία υποχώρησε και απομακρύνθηκε σημαντικά από τις σοσιαλιστικές αρχές και τους στόχους για την ισότητα, την πλήρη απασχόληση, τη δίκαιη διανομή.
Το κοινωνικό κράτος άρχισε να αποψιλώνεται παντού στην Ευρώπη. Οι Τράπεζες και τα funds καθορίζουν και επιβάλουν πολιτικές σκληρής και διαρκούς λιτότητας. Στροφή τώρα στις ρίζες μας, στις σοσιαλιστικές μας ρίζες για να βρούμε τις απαντήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις.
Αντεπίθεση Οργανωτική, με ένα κόμμα που θα ανοίξει σε: στελέχη, φίλους, συλλογικότητες, συνδικάτα, οργανώσεις, γειτονιές.
Ένα κόμμα ζωντανό που θα μάθει πρώτα να ακούει, μετά να επεξεργάζεται, να συνθέτει, να συζητά, να προτείνει.
Που θα χτίσει μεθοδικά όργανα και διαδικασίες που δεν θα αφήνουν κανέναν έξω. Ένα κόμμα που αλλάζει σταδιακά γενιά, με μπροστάρηδες νέα πρόσωπα, με κατάρτιση και ικανότητες, που μπήκαν στην εκλογική μάχη και οφείλουμε να τους δώσουμε ευκαιρίες και τα έμπειρα στελέχη μας στο πλάι τους, εγγύηση, χωρίς να τους πνίγουν. Δίνουμε χώρο στους νέους, στις νέες ιδέες.
Εμείς έχουμε στόχο να είμαστε η πολιτική δύναμη του brain gain. Θα φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Θα κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους.
Ξέρουμε, νοιαζόμαστε, μπορούμε. Έχουμε σχέδιο.
Αναγέννηση με «πράσινο συμβόλαιο» για τη χώρα και την κοινωνία.

Τελειώνουμε σήμερα με την αποτίμηση του αποτελέσματος τη φάση κατοχύρωσης της θέσης μας. Η επιτροπή δούλεψε πολύ εντατικά, και έβγαλε έργο σε μεγάλη πίεση, δεν ολοκληρώνει όμως σήμερα τη δουλειά της συνεχίζει. Τα συμπεράσματα πρέπει να μας δείξουν τις βελτιώσεις, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα μας δυναμώσουν. Που θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό ρεύμα για μας στην κοινωνία.

Το τρένο μας δεν μένει σε αυτό το σταθμό.
Ξεκινάει και πηγαίνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κίνημα Αλλαγής τώρα παντού.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Αλήθεια τι πράγματι συμβαίνει σήμερα στη χώρα.
Μετά από τις εκλογές όπου επικράτησε η λογική «να φύγουν αυτοί», να αλλάξει πολιτική, να γυρίσει σελίδα , να έρθει η ανάπτυξη πως διαμορφώνεται η πραγματικότητα;
Η ψήφος του ελληνικού λαού αφαίρεσε τα κλειδιά του Μαξίμου από τον Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.
Πως διαμορφώνεται όμως η επόμενη μέρα.

Είναι άχαρο τόσο νωρίς να αναγκάζεσαι να κάνεις κριτική όμως το καθημερινό λιβάνισμα στον κ. Μητσοτάκη από τους πολλούς και διάφορους υμνητές του, δεν μπορεί να κρύψει το περιεχόμενο της πολιτικής του.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται χωρίς συνολικό σχέδιο και πραγματική μεταρρυθμιστική πρόταση.
Έχουν όμως συντηρητική ατζέντα που άρχισε να ανοίγει.

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα είναι εδώ.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν αφήνουν δημοσιονομικό χώρο για πραγματική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Στο υπερταμείο της υποτέλειας παραμένει δεσμευμένη όλη η δημόσια περιουσία. Ούτε συζήτηση για αλλαγή. Μόνο δεσμεύσεις για τήρηση των συμφωνιών.
Είναι σα να βάζει και η σημερινή Κυβέρνηση τη δική της υπογραφή, κρατά τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων.

Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα. Ανάπτυξη λοιπόν. Ναι συμφωνούμε. Αλλά πως; Με ποιους όρους για τους εργαζόμενους; Με ποιες προϋποθέσεις για το δημόσιο συμφέρον; Με ποιες συνθήκες για το περιβάλλον;
Πριν από λίγες ημέρες η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα κατ΄ επίφαση «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο».
Ο Υπουργός θα αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται ειδική μεταχείριση , δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, επιβραβεύεται η εργοδοτική ασυδοσία , ξηλώνονται οι κλαδικές συμβάσεις . Φθηνή και απαξιωμένη εργασία.
Για το Κίνημα Αλλαγής η Ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, την βελτίωση της ζωής τους, τις αξιοπρεπείς αμοιβές, την δημιουργία πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Και η ανταγωνιστικότητα να στηρίζεται στην γνώση, την ποιότητα, την καινοτομία, τις υψηλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Θα παρακολουθούμε στενά τα θέματα των ΕΛΠΕ, του αεροδρομίου, της ΔΕΗ όπου αξιοποίησαν τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για να την απαξιώσουν κι άλλο, τη διέσυραν και έστειλαν το λογαριασμό στους καταναλωτές.

Η κατάρρευση της Thomas Cook και τα προβλήματα που δημιουργεί στον Ελληνικό τουρισμό απαιτούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που πλήττονται και των εργαζομένων που μένουν άνεργοι και είναι πολλοί. Όχι μόνο συσκέψεις, πράξεις τώρα.

Η Κυβέρνηση συσκέπτεται και για το προσφυγικό χωρίς να σκέπτεται και να αποφασίζει. Συνεχίζει και εδώ την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αρμόδιος Υπουργός επισκέφτηκε τη Μόρια και έφυγε πολύ ικανοποιημένος!!!!
29.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά είναι ευρωπαϊκό, είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα που απαιτεί λύση τώρα και αλλαγή πολιτικής.
Άμεσα μέτρα χρειάζονται και για τα Μακεδονικά προϊόντα που είναι εντελώς απροστάτευτα, μιας και το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει η Κυβέρνηση, μόνο θετικά από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Και μια επισήμανση , είναι πολύ κρίσιμο να μην μετατραπούν τα σχολεία μας σε ένα απέραντο κατηχητικό μετά την απόφαση του ΣΤΕ.

Όσο για την ψήφο των Αποδήμων, η θέση μας είναι ξεκάθαρη απέναντι στα παιχνίδια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο ναι. Επιστολική ψήφος, συνυπολογισμός της ψήφου τους στο εθνικό αποτέλεσμα και βέβαια εκλογή εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Έχω πει πολλές φορές αλλά θα το επαναλαμβάνω γιατί είναι κρίσιμο ότι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το σύνταγμα δεν θα επιτρέψουμε. Είναι βασικά θέματα Δημοκρατίας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Μετά τη ΔΕΘ και το «απαλλακτικό βούλευμα» που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης για το καταστροφικό α’ εξάμηνο του 2015 αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis είναι ορατή η νέα πραγματικότητα: Κονταροχτυπιούνται στα λόγια και στην πράξη , στις πολιτικές τα έχουν κάνει πλακάκια.
Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα εκτός από την πόλωση για μικροκομματικά οφέλη φαίνεται ότι ήταν και το προκάλυμμα διευθετήσεων στο παρασκήνιο.
Δεν πρόκειται στη Novartis φυσικά ούτε για πολιτική γενναιοδωρία όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης ούτε για φτηνό τακτικισμό όπως λέει ο κ. Τσίπρας.
Πρόκειται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και ισορροπιών όχι μόνο στο εσωτερικό τους αλλά και μεταξύ τους.
Τώρα βέβαια βγήκαν τα μαχαίρια στο εσωτερικό της ΝΔ, για την προστασία και του Παπαγγελόπουλου. Η Καραμανλική συνιστώσα και όχι μόνο δίνει μάχη για το κουκούλωμα. Προφανώς έχουν τους λόγους τους.
Οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα, σε συνδυασμό με τη δική μας πολιτική πίεση δυσχεραίνουν την αρχική πρόθεση της ΝΔ να επικαλεστεί δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής και επιστροφή του φακέλου στην δικαιοσύνη.
Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και εκεί θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Για να συνεννοούμαστε : όπως δεν μίλησε ποτέ ο κ. Τσίπρας για τις ευθύνες της ΝΔ την Καραμανλική περίοδο, έτσι σπεύδει να παραγράψει ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του κ. Τσίπρα παντού, σε όλα τα κρίσιμα θέματα.
Ακούσαμε τον κ Τσίπρα στην ΔΕΘ.
Η λέξη «αμετανόητος» αποδίδει απόλυτα την ουσία των όσων είπε.
Δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις κάλπες.
Αλαζονεία, αυταρέσκεια, καμία ουσιαστική αυτοκριτική! Συνεχίζει τις διχαστικές λογικές.
Συνάμα αμήχανος να ασκήσει ξανά αντιπολίτευση. Χωρίς πρόταση για τη χώρα. Είτε super market είτε μπακάλικο κάνουν το κόμμα τους όπως τσακώνονται, ληγμένα πουλούν. Και ο κόσμος δεν θα πάρει.
Δεν θα επιτρέψουμε οι τοξικές πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, αφού έφθειραν την αριστερά, να «δηλητηριάσουν» και την κεντροαριστερά.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ομερτά . Το ενοχικό πολιτικό deal. Την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείριση της. «Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!»
Βολεύει Τσίπρα και Μητσοτάκη η πόλωση και οι διχαστικές λογικές γι αυτό το συνεχίζουν. Συνεχίζουν την απεγνωσμένη προσπάθεια να συντηρήσουν ο ένας τον άλλο σαν το δράκο στο δικό του παραμύθι.
Προσπάθησαν και προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς. Μας φοβούνται γι αυτό διαστρεβλώνουν και ότι λέμε και προσπαθούν να μας απαξιώσουν. Δεν θα τα καταφέρουν.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Τσίπρας όσο πέφτουν τα προσωπεία και μακριά από την εξουσία ξεφουσκώνει και ο Μητσοτάκης με τις συντηρητικές του πολιτικές όλο και θα γειώνεται .
Εμείς θα επιμείνουμε. Θα επαναφέρουμε την πρόταση μας για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή ώστε να εξεταστεί αναλυτικά όλη η περίοδος από την είσοδο της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα.
Να δώσουμε επιτέλους απαντήσεις στον Έλληνα και την Ελληνίδα, γιατί έπρεπε να θυσιάσει το βιοτικό, κοινωνικό και παραγωγικό του επίπεδο, για να διασωθεί η χώρα;
Γιατί έπρεπε να δουν τα παιδιά τους να μεταναστεύουν, ή να χτίζουν το μέλλον τους με επιδόματα ή ακόμη και συσσίτια;
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κλείσουν οι πληγές . Δεν θα πετύχουμε την εθνική συνεννόηση, αν αφήσουμε την ιστορία να την γράψουν οι μικροπολιτικές στοχεύσεις της στιγμής!
Αυτό επιδιώκουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αρνούνται με κάθε τρόπο τη συνεννόηση ακόμα και για σοβαρά, μεγάλα θέματα του τόπου.
Τις προκλήσεις όμως θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας και θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν έχουμε εθνικά θωρακιστεί με μνήμη, μεταμέλεια, συσπείρωση και σχέδιο!
Προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε:
Από τις συνέπειες του «εμπορικού πολέμου» που κήρυξε ο κ. Τραμπ.
Από την προκλητική στάση της Τουρκίας και την αναταραχή που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλήθεια με ποια προετοιμασία και ποια ατζέντα έγινε η συνάντηση με τον κ.Ερντογάν; Φαίνεται ότι ξέχασε πολλά και κρίσιμα από τις Τουρκικές προκλήσεις να αναφέρει. Θα ενημερωθεί η αντιπολίτευση αυτή τη φορά;
Και από τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή και η φθίνουσα δημογραφική πορεία της χώρας μας.


Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, είναι η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το πλαίσιο για την πορεία του κόμματός μας το επόμενο διάστημα.

Και θέλω να σταθώ σε 5 σημεία:

1ον Είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία μας.
Το έχουμε ξεκαθαρίσει, το έχουμε αποφασίσει ομόφωνα στο Συνέδριό μας.
Εμμένουμε σε αυτή όσο και αν ενοχλεί τα γνωστά συστήματα. Γνωρίζουμε ότι όσο αρνούμαστε να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα θα μας κτυπούν.
Δεν πρόκειται να ενδώσουμε, η σημαία μας θα μείνει ψηλά στον ιστό της.
Η απάντησή μας, η απάντηση του κόσμου μας είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Έτσι θα συνεχίσουμε.
Και οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει ξεκάθαρες , προοδευτικές, προγραμματικές συμφωνίες, όπως έχουμε αποφασίσει.

2ον Είμαστε ένα κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο, που εκφράζει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων .
Ένα Κίνημα που δεν ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την κοινωνική συνοχή, που δεν διαχωρίζει και δεν διχάζει τους Έλληνες.
Ένα Κίνημα που παράγει πολιτικές λύσεις και δεν διαχειρίζεται μόνο τα δημοσιονομικά περιθώρια που δίνει ο στραγγαλισμός της ελληνικής αγοράς.

3ον Είμαστε ένα κόμμα παρεμβατικό.
Στην Βουλή και μέσα στην Κοινωνία.
Με Κοινοβουλευτική Ομάδα που ασκεί δυναμική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Κάθε ναι ή όχι που λέμε στη Βουλή είναι τεκμηριωμένο και συνοδεύεται με τη δική μας πρόταση. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Λέμε ΝΑΙ σε ότι πραγματικά συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών.
Είπαμε και θα συνεχίσουμε να λέμε ΟΧΙ σε νομοσχέδια που προωθούν το κομματικό κράτος , την χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης και την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Αλλά δεν εξαντλείται στο κοινοβούλιο η δουλειά μας.
Ταράχθηκαν ορισμένοι όταν είπαμε πρόσφατα το «μέσα και έξω από την Βουλή».
Ναι είμαστε και θα είμαστε παντού, όπου υπάρχουν προβλήματα, μαζί με τους πολίτες, τους φορείς, τα κινήματα, τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Ας το καταλάβουν καλά όλοι.

4ον Είμαστε κόμμα θεσμός.

Με την κάρτα μέλους δεν κατοχυρώνουμε απλά την οικονομική μας αυτοτέλεια αλλά ταυτοποιούμε, ενεργοποιούμε, δίνουμε αποφασιστικό λόγο και ρόλο στα μέλη μας.
Είμαστε κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις. Με σεβασμό στον πλουραλισμό των απόψεων.
Με όργανα και τομείς που λειτουργούν και παράγουν πολιτική. Με δομή που θα ολοκληρωθεί το Γενάρη του 2020 με την εκλογή και των Νομαρχιακών μας επιτροπών.
Κόμμα ανοιχτό στην Κοινωνία και στους προοδευτικούς πολίτες. Με σύγχρονες μορφές διαλόγου και επικοινωνίας.
Κόμμα που προωθεί την Ανανέωση και στηρίζεται στην νέα γενιά. Γι’ αυτό και προχωρούμε στο νέο αποφασιστικό βήμα με το Συνέδριο της Νεολαίας μας στους επόμενους μήνες.
Πρώτη εγώ εγγυώμαι όλα τα παραπάνω, εγγυώμαι το δικαίωμα όλων των στελεχών και των μελών μας στην άποψη, την κριτική, στην εναλλακτική και δημιουργική πρόταση.
Αλλά είναι η ώρα να συναποφασίσουμε ότι αυτή την Θεσμική Λειτουργία και τις δημοκρατικές διαδικασίες , τις σεβόμαστε όλοι.
Το τρένο μας χωρά όλους. Αλλά θα προχωρήσει μπροστά και χωρίς συμβιβασμούς.

5ον Είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Δεν γυρίζουμε πίσω.
Το έχω ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο την 3η Σεπτέμβρη, το επαναλαμβάνω και τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του καινούργιου.
Υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό είναι το νέο που δημιουργούμε. Εμείς υπηρετούμε το νέο και την αλλαγή που υπηρετούσε πάντα το ΠΑΣΟΚ.
Ας σταματήσουν λοιπόν ΤΩΡΑ όσοι εξακολουθούν να παίζουν με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και το συναίσθημα των ανθρώπων που το στηρίζουν.
Δεν παραδίδουμε τα σύμβολά μας και την προοδευτική μας ταυτότητα. Είναι η περηφάνια μας. Είναι πολύτιμες για το παρόν και το μέλλον όλων μας. Προχωράμε μπροστά με λογισμό και με όραμα.
Επόμενος σταθμός η Συνδιάσκεψη.

6 μεγάλα ζητήματα, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου σε επί μέρους συζητήσεις:

Οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ένωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η Ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή.
Το σύγχρονο Κοινωνικό κράτος.
Ο πολιτικός φιλελευθερισμός ως βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας.
Η απάντηση στην κλιματική κρίση. Μια νέα «πράσινη συμφωνία»-στοίχημα ζωής.

Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας αξιοποιώντας την γνώση και την συμμετοχή όχι μόνο των δικών μας στελεχών. Αλλά και επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ειδικών και ανθρώπων με λόγο στον δημόσιο βίο που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας.

Οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης θα αποτελέσουν το δικό μας ολοκληρωμένο «αφήγημα» για την Αναγέννηση της χώρας και την σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης, για το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου.
Αυτή θα είναι η δική μας πρόταση για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας.


Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Η κρίσιμη λέξη σήμερα για το Κίνημα Αλλαγής είναι: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.
Αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με βάση τις αποφάσεις της θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση διαλόγου σε κάθε γωνία της χώρας.
Με ειδικό βάρος στο Λεκανοπέδιο και την Θεσσαλονίκη.
Δεν επιδιώκουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις με τον μονόλογο του ορισμένου ομιλητή.
Θέλουμε ζωντανό διάλογο, έκφραση απόψεων, προβληματισμών, ακόμη και της αγωνίας που διακατέχει τον κόσμο μας.
Ώστε να συνθέσουμε δημιουργικά, να οικοδομήσουμε μια νέα Συμφωνία συμπόρευσης και μάχης με τους προοδευτικούς πολίτες.
Αυτή που τελικά θα εκφρασθεί με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης μας.
Μαζί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα.
Στόχος μας είναι να το κατανοήσουν όλο και περισσότεροι πολίτες, τώρα που η οργή φθίνει και οι εύκολες λύσεις της πολιτικής εξαπάτησης εξανεμίστηκαν.
Έχουμε επιλέξει να κοιτάμε μόνο μπροστά.
Ένα βήμα την φορά, αλλά στην ίδια κατεύθυνση.
Να καθορίζουμε την εποχή μας, να αφήνουμε το στίγμα μας.
Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι.
Αυτή την πολύτιμη κληρονομιά κουβαλάμε μαζί μας στο Κίνημα Αλλαγής.
Πιστεύω βαθιά πως η παράταξή μας μπορεί να βγει ξανά μπροστά για την Αναγέννηση της Ελλάδας.
Πάμε λοιπόν δυνατά!
Με το πράσινο χρώμα της ελπίδας για ζωή, αλλά και το κόκκινο του αγώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οινούσσες: Τραγωδία δίχως τέλος - Επτά οι νεκροί από την ανατροπή της λέμβου

Σχετικές ειδήσεις