ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Ψαθάς: Πάντα διαχρονικός κι επίκαιρος (pics&vids)

Δημήτρης Ψαθάς: Πάντα διαχρονικός κι επίκαιρος (pics&vids)

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες χρονογράφους, δημοσιογράφους, ευθυμογράφους και θεατρικούς συγγραφείς.

O δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς καταγόταν από την Τένεδο και γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Από το 1925 εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Ελεύθερο Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Ελευθεροτυπία, Ταχυδρόμος), και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του χρονογραφήματος.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1937, με την έκδοση της συλλογής ευθυμογραφημάτων «Η Θέμις έχει κέφια». Ακολούθησαν πολλά ανάλογα έργα, όλα στο χώρο της σατιρικής ευθυμογραφίας, με κορυφαία τη «Μαντάμ Σουσού» του 1940.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ως τηλεοπτική «Μαντάμ Σουσού»:

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την κωμωδία «Το στραβόξυλο», που ανέβηκε από το θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν έργα όπως: «Φον Δημητράκης», «Μικροί φαρισαίοι», «Ένας βλάκας και μισός», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», που γνώρισαν επιτυχία στη σκηνή και πολλά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με ανάλογη επιτυχία.

Σκηνές από τις ταινίες «Φωνάζει ο κλέφτης» και «Η χαρτοπαίχτρα» που βασίστηκαν σε έργα του Δημήτρη Ψαθά:

Τη δραματική περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής, ο Δημήτρης Ψαθάς περιέγραψε με το δικό του τρόπο στα βιβλία του «Χειμώνας του '41» (1945), «Αντίσταση» (1945) και «Χιούμορ μιας εποχής» (1946).

Ταξίδεψε σε Γαλλία, Αγγλία, Αμερική, Τουρκία, Αίγυπτο και περιέλαβε τις εντυπώσεις του στα βιβλία «Κάτω από τους Ουρανοξύστες» (1950), «Στη χώρα των μυλόρδων» (1951) και «Παρίσι, Σταμπούλ κι άλλα εύθυμα ταξίδια» (1951), που συνδυάζουν δημοσιογραφικά και ευθυμογραφικά στοιχεία με κοινωνικά και πολιτικά σχόλια.

Υπήρξε σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθώς και μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά. Ήταν κάτοικος Φιλοθέης.

Το 2015 εκδόθηκε γραμματόσημο με τη μορφή του Ψαθά στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ».

Ο Δημήτρης Ψαθάς, πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979.

Πηγή πληροφοριών: Sansimera.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι και πότε θα το λάβουν - Ποια τα κριτήρια

Αναδρομικά 40 μηνών σε 300.000 συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν από 80 έως 300 ευρώ