ΕΘΝΙΚΑ

Μεταναστευτικό: Μπήκε στη «μάχη» και ο Στρατός – Μετακινούνται δυνάμεις στα σύνορα με Τουρκία

Μεταναστευτικό: Μπήκε στη «μάχη» και ο Στρατός – Μετακινούνται δυνάμεις στα σύνορα με Τουρκία
INTIME

Δυναμική απάντηση της Ελλάδας στον «ασύμμετρο πόλεμο» που ξεκίνησε το καθεστώς Ερντογάν – Συρρέουν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Αποφασισμένη η ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει καμία παράνομη είσοδο.

Με έκτακτα μέτρα και μετακινήσεις μονάδων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου απαντά η Ελλάδα στις απαράδεκτες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας.

Μετά το «σφυροκόπημα» που δέχτηκαν οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία το βράδυ της Πέμπτης (27/02) από ρωσικές δυνάμεις και το συριακό στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Η χώρα φυσικά που δέχεται να κύματα προσφύγων και μεταναστών είναι η Ελλάδα, με χιλιάδες ανθρώπους να κατευθύνονται προς τον Έβρο με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα.

Εδώ και καιρό ωστόσο η χώρα μας είναι καλά προετοιμασμένη στον Έβρο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία να προχωρούν άμεσα σε κλείσιμο του τελωνείου των Καστανιών για να μην καταφέρουν να περάσουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα τα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα, ενισχύοντας την παρουσία τους πέριξ του ποταμού Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες του Στρατού Ξηράς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, έχουν λάβει εντολή προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Τονίζεται εξάλλου πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να προκαλέσουν «θερμό» επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στόχος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να σφραγιστεί ο Έβρος. Για το λόγο αυτό ενισχύονται οι περιπολίες όλο το 24ωρο με θερμικές κάμερες ενώ από αέρος πετούν μέρα και νύχτα ελικόπτερα ελέγχοντας όλη τη συνοριογραμμή.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά της Τουρκίας η συνοριοφυλακή έχει εξαφανιστεί, ενώ σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο τουρκικός στρατός είναι αυτός που οργανώνει τους μετανάστες για το πώς και προς τα πού θα κινηθούν δείχνοντάς του τα... περάσματα προς την Ελλάδα.

Η παρουσία άλλωστε του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου στον Έβρο είναι ενδεικτική της κατάστασης αλλά και της βούλησης της Ελλάδος να στείλει δυναμική απάντηση προς το καθεστώς Ερντογάν. Ο Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε μάλιστα με το ελικόπτερο που τον μετέφερε πάνω απ´ όλη τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και από τις δυο πλευρές των συνόρων.

Μητσοτάκης: Καμία παράνομη είσοδος - Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας

Το μήνυμα ότι καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα διαμηνύει πως η χώρα μας αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία και οι μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας.

Η Βουλγαρία στέλνει στρατό στα σύνορά της

Έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά της με την Τουρκία είναι η Βουλγαρία, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη χώρα από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χερσαία σύνορα της οποίας με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ., δεν έχει δεχθεί πιέσεις από μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Σόφια δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει μαζική εισροή μεταναστών την ώρα που εντείνει τα προληπτικά μέτρα στα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.