ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Δασκαλάκης: Αν δεν κάνουμε τίποτα, κάθε οκτώ μέρες τα κρούσματα θα δεκαπλασιάζονται

Κορονοϊός - Δασκαλάκης: Αν δεν κάνουμε τίποτα, κάθε οκτώ μέρες τα κρούσματα θα δεκαπλασιάζονται
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Για την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη και το πόσο κρίσιμο είναι να μείνουμε όλοι στο σπίτι μας, μίλησε την Κυριακή (15/03) ο καθηγητής του ΜΙΤ.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, τόνισε ότι «δεν μπορώ να υπογραμμίσω πόσο κρίσιμο είναι να μείνουμε σπίτι για να ανακόψουμε την εκθετική αύξηση. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

«Τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα αντανακλούν το παρελθόν», εξήγησε. «Αντανακλούν 6-7-8 ημέρες πριν, που σημαίνει ότι μέχρι να αντιληφθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων αυτά έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί».

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, κάθε οκτώ με δέκα μέρας τα κρούσματα δεκαπλασιάζονται. Επειδή τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα αντανακλούν το ποιος κόλλησε μια εβδομάδα πριν, ακόμα και σήμερα να μείνουμε όλοι σπίτι μας, για την επόμενη εβδομάδα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται», πρόσθεσε.

«Η ελπίδα είναι ότι αν μείνουμε όλοι στο σπίτι μας, θα δούμε μεν την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να αυξάνονται, στο τέλος της εβδομάδας θα σταθεροποιηθούν, μετά ο αριθμός των κρουμάτων θα αρχίσει να πέφτει και τελικά θα μηδενιστεί.

«Η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε είναι αυτή που πρέπει να δείχνουμε σε περιοδους πολέμου», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.

Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη:

103 τα νέα κρούσματα - 331 συνολικά

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας όπου έγινε η σχετική ενημέρωση, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 103, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 331.

Σαράντα εννέα από αυτά είναι νέα και 54 από προηγούμενες ημέρες τα οποία δεν είχαν καταμετρηθεί λόγω φόρτου εργασίας των εργαστηρίων.

Τα 44 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 8 είναι διασωληνωμένοι, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Δέκα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τέλος, τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.000 εργαστηριακά δείγματα.

Πιο ευάλωτοι οι άνδρες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όλοι όσοι είναι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι, είναι άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Παράλληλα, το 57% όσων νοσηλεύονται τώρα είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.

Τέσσερις οι νεκροί στη χώρα

Σημειώνεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής (15/03) πέθανε ένας 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.

Το θάνατό του επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου της Καστοριάς.

Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ.

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε ότι είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει το πρωί της Κυριακής ο θάνατός του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συγκλονιστικές στιγμές-Χιλιάδες Έλληνες στα μπαλκόνια εμψυχώνουν γιατρούς και νοσηλευτές

Κορονοϊός - Πιο αυστηρούς περιορισμούς σκέφτεται η κυβέρνηση

Σχετικές ειδήσεις