ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ο Παναγιωτόπουλος προειδοποιεί: Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα - Ενδεχόμενο νέας καραντίνας

Κορονοϊός - Ο Παναγιωτόπουλος προειδοποιεί: Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα - Ενδεχόμενο νέας καραντίνας
AP PHOTOS

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και μίας νέας καραντίνας έκανε λόγο ο κ. Παναγιωτόπουλος 

Μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν δηλωθεί, ανέφερε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορονοϊού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown».

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε, μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου. Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι στο μέλλον κάποια μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν εκ νέου, ενώ εστίασε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία. «Το απαγορευτικό (καραντίνα) οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες οι όποιες ωστόσο ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Αναφερόμενος στη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ίου με δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, που μικρά ποσοστά ανόσιας διαπιστώνονται στην Ευρώπη.

«Θέλω να τονίσω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ειδικά σε περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού όπως κλειστούς χώρους..Η κύρια εστία μετάδοσης στη μεγάλη πλειονότητα του μεταφέρεται από αεροσταγονίδια σε κλειστούς χώρους και από άνθρωπο σε άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Ραγδαίες εξελίξεις: Δύο μαυροφορεμένες, νέες μαρτυρίες και βίντεο-ντοκουμέντα

Σχετικές ειδήσεις