ΕΛΛΑΔΑ

Κλήση σε 18 υπόπτους για το «ξήλωμα» της ΔΕΗ

Κλήση σε 18 υπόπτους για το «ξήλωμα» της ΔΕΗ

Κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου για σειρά κακουργηματικών πράξεων έλαβαν 18 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου καλεί για εξηγήσεις τα 18 αυτά πρόσωπα την ερχόμενη Πέμπτη. Τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπεξαίρεση περίπου 120 εκατ. ευρώ, από τις εταιρείες-παρόχους ρεύματος Energa και Hellas Power. Τα συγκεκριμένα ποσά εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς της Ελβετίας αντί να αποδοθούν στα ταμεία της ΔΕΗ.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα μέλη της ΡΑΕ ελέγχονται ποινικά καθώς έδωσαν άδειες στις εν λόγω εταιρείες, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί στην Ελλάδα ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε πόρισμά της, η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, αντί να αποδίδουν το τίμημα που εισέπρατταν στη ΔΕΗ, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ πριν σχεδόν ένα μήνα, είχε επιχειρηθεί μεταβίβαση των δύο εταιρειών σε fund αραβο-ρωσικών συμφερόντων.

Τα ερευνώμενα αδικήματα στην ποινική έρευνα που διεξάγεται αφορούν στα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.