ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Γιατί θέλουν να «καθαρίσουν» το Καστελόριζο - Το βρώμικο παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου

Γιατί θέλουν να «καθαρίσουν» το Καστελόριζο - Το βρώμικο παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου

Το γεωστρατηγικό πόκερ Ελλάδας - Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ είναι πιο σύνθετο από ότι ενδεχομένως φαίνεται επιφανειακά - Η μάχη για τους αγωγούς φυσικού αερίου που διεξάγεται παρασκηνιακά είναι λυσσώδης με κεντρικό στόχο ποιος θα πουλάει ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Στη μέση αυτής της διαμάχης, ρόλο - κλειδί επιδιώκει να παίξει η Τουρκία η οποία γκριζάρει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, για να μπορέσει στη συνέχεια να διαπραγματευθεί με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής που αναμφίβολα είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ

Η επιδίωξη της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν δεν είναι μόνο η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε βεβαίως ο δίκαιως διαχωρισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γείτονα χώρα επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι ρυθμιστικός παράγοντας στους αγωγούς φυσικού αερίου που αξαπλώνονται από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή και φτάνουν ή θα φτάσουν μέχρι την Ευρώπη.

Και εδώ ακριβώς συμβαίνει αυτό που λέμε «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Οι αγωγοί που δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα και περίεργες συμμαχίες έχουν ως εξής:

Η μεγάλη διαμάχη ξεκινά μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την σχεδιαζόμενη κατασκευή του αγωγού EastMed που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ .

Το σχέδιο προβλέπει την υποθαλάσσια μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην ηπειρωτική Ελλάδα και μετά στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για την Τουρκία λοιπόν υπάρχει ζήτημα casus belli (αιτία πολέμου) στην κατασκευή αυτού του αγωγού, γεγονός που πυροδοτεί πολεμικές εντάσεις.

Τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί και οι άλλος αγωγός του «ξανθού γένους». Ο περίφημος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2, που θα μεταφέρει, όπως έχει σχεδιαστεί, πρόσθετο ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και χώρες της περιοχής, όπως η Πολωνία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βρίσκονται ήδη στα κάγκελα και αναμένεται να βγουν στο... αντάρτικο αν συνεχιστεί η κατασκευή του.

Εξίσου τεράστιες αντιδράσεις προκαλεί ο ρωσο-τουρκικός Turkstream που άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία .

Σε πρώτη φάση υποτίθεται ότι το ρωσικό αέριο θα προορίζεται για τους Τούρκους καταναλωτές και σε δεύτερη- ο σχεδιασμός είναι -να προχωρήσει στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη έτοιμες να «τιμωρήσουν» με σκληρές κυρώσεις όσους διαννοηθούν να αγοράσουν αέριο από την Ρωσία και προειδοποιούν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα αφήσουν την Ευρώπη να εξαρτηθεί οικονομικά και ενεργειακά από την Ρωσία.

Η Μόσχα από την άλλη μεριά κάνει ότι μπορεί για να πουλήσει τα δικά της προϊόντα και για το λόγο αυτό έχει ποντάρει σε μια φιλική - κάτω από το τραπέζι σχέση - με την Γερμανία. Ο Πούτιν ασκεί τεράστιες πιέσεις στην Μέρκελ προκειμένου η τελευταία να επηρεάσει ευνοϊκά την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 αφού έχουν απομείνει μόνο 150 χιλιόμετρα από τα συνολικά 1200 του αγωγού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παίζει σε διπλό ταμπλό και λέει τα ίδια τόσο στον Τραμπ, όσο και στον Πούτιν.

Πάμε τώρα στην ταμπακιέρα:

Η Άγκυρα πρίν από λίγες μέρες εξέδωσε Navtex που αναφέρει ότι ρωσικές ασκήσεις ξεκίνησαν από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στις περιοχές της Μεσογείου όπου ερευνούν τουρκικά σεισμικά ερευνητικά σκάφη.

Μας λένε δηλαδή οι Τούρκοι ότι έχουν πλάτη τους Ρώσους!!!

Και την ίδια ώρα οι Αμερικανοί ως αντίποινα για τα ρωσικά γυμνάσια αίρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο έχει πλέον διαρκέσει 33 χρόνια.

Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα….

Ταυτόχρονα οι Ρώσοι τα βάζουν με την Ελλάδα που έχει προσδεθεί στο άρμα της Δύσης.
Και δεν είναι τυχαίο ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κυρία Μαρία Ζαχάροβα αφού τόνισε ότι η ελληνοτουρκική διαμάχη «πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» προειδοποίησε ότι «η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση».

Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών;

Την ίδια ώρα κι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ο Ερντογάν από τις 11 Αυγούστου και για έναν ολόκληρο μήνα οργώνει όλη τη Μεσόγειο, απ' άκρη σε άκρη θέλωντας να «γκριζάρει» χωρικά ύδατα και νησιά προκειμένου στη συνέχεια να τα παζαρέψει με Ρώσους και Αμερικανούς, υποτίθεται ως παράγοντας μεταρφοράς του φυσικού αερίου.

Το μέγα αγκάθι για τον Ερντογάν σε αυτό του το σχέδιο είναι βεβαίως το Καστελόριζο πάνω στο οποίο τέμνονται όλες οι ΑΟΖ.

Αν «καθαρίσει» με το Καστελόριζο, έστω και με μειωμένη ΑΟΖ ο Ερντογάν θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Το ζήτημα των αγωγών περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αφού η Τουρκία έχει προσεγγίσει το Ιράν με στόχο την κατασκευή ενός νέου τουρκοϊρανικού αγωγού που θα χρηματοδοτήσει η …Κίνα.

Αυτό βέβαια οδηγεί το Ισραήλ να κάνει συμμαχίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Κοινώς «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μέγα δίλημμα.

Να αφήσουν την Τουρκία στην αγκαλιά του Πούτιν και των Αγιατολάχ της Τεχεράνης σε αυτό το κρίσιμο timing;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Το βέβαιον είναι ότι η κρίση στην Μεσόγειο εμποδίζει όπως έχουμε ξαναγράψει το εμπορικό όραμα των Κινέζων. Το περίφημο κινεζικό σχέδιο One Belt, Οne Road.

Και αυτό βεβαίως ευνοεί τον Τραμπ που θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι οι Κινέζοι.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας ακόμα αγωγός ο Tanap εις τον οποίο η Τουρκία κατέχει σημαντικό μερίδιο. Είναι ο λεγόμενος Transanatolian (Tanap), ο οποίος μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Η επέκταση τoy Tanap είναι ο ΤAP που αναμένεται να τεθεί φέτος σε πλήρη λειτουργία και να μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Αν για παράδειγμα ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας η οποία έχει προσδεθεί στους Ρώσους τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές εκρήξεις.

Η Τουρκία προς το παρόν είναι με το Αζερμπαιτζάν.

Έτσι ξεδιπλώνεται το κουβάρι. ή μάλλον για την ακρίβεια διπλώνεται. Το πώς θα ξεδιπλωθεί είναι... άλλου παπά ευαγγέλιο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Δείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών και τις δαπάνες στα εξοπλιστικά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν στοχοποιεί το Καστελόριζο: Θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τ. χλμ.