ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μόρια: Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα - Ποιοι υπουργοί μεταβαίνουν στην Μυτιλήνη

Φωτιά στη Μόρια: Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα - Ποιοι υπουργοί μεταβαίνουν στην Μυτιλήνη
AP Photo

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την καταστροφή στην Μόρια από την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ και άφησε άστεγους 13.000 μετανάστες.

Όπως ανακοίνωσε αμέσως την συνεδρίαση μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για το νησί αναχωρεί, με εντολή του πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη στις 6 το απόγευμα.

Εντωμεταξύ στις 13:00 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Πέτσας για Μόρια: Οι φωτιές δεν έμπαιναν τυχαία στις σκηνές

Νωρίτερα, την άποψη πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ξέσπασε τυχαία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν τα 35 κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα περίπου 2.000 δείγματα από τη Μόρια, και τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οι ίδιοι και οι στενές επαφές τους.

Μόρια: Στο δρόμο 13.000 μετανάστες – Άφαντοι οι 35 με κορονοϊό

Εικόνα απόλυτης καταστροφής καταγράφεται στην Μόρια μετά την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ αφήνοντας άστεγους 13.000 μετανάστες. Άφαντοι παραμένουν οι 35 που διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς.

Ο Γιώργος Ντίνος πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονταν στο μέτωπο όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ανέφερε στο stonisi.gr ότι έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενδεχομένως να έχει σωθεί μέρος της δομής υγείας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ολλανδική κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης.

Μάλιστα ακόμα δύο οχήματα Πυροσβεστικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφτάνουν στη Μυτιλήνη από τη Χίο για να συνδράμουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο εν λόγω μέσο ότι υπάρχουν φόβοι για νεκρούς.

Δείτε τις εικόνες καταστροφής στη gallery:

Υγειονομική «βόμβα» η Μυτιλήνη

Υγειονομική βόμβα οι μετανάστες που είναι φορείς του ιού και περιφέρονται ανεξέλεγκτα έξω από το ΚΥΤ - Χθες εντοπίστηκαν 35 άτομα θετικά στον κορονοϊό - Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου στο Newsbomb.gr.

«Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης. Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.

Σε έκτακτη κατάσταση η Μυτιλήνη - ΜΑΤ στο νησί

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Μόρια, μετά τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της δομής, με πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν στο δρόμο.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μυτιλήνη έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού.

Επίσης ασαφές είναι το που βρίσκονται οι 35 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Επίσης δυνάμεις των ΜΑΤ μεταφέρονται στο νησί.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης, όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Άμεση μεταφορά 400 ασυνόδευτων παιδιών

Την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών που είχαν απομείνει στη Μόρια χρηματοδοτεί η ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Twitter, βρίσκεται σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Αφορμή για την φωτιά αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μεταβαίνει στη Μυτιλήνη ανέφερε οτι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιες στο ΚΥΤ, το οποίο εχει εκκενωθεί.

Όπως σημείωσε, ζητούμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή που θα στεγαστούν οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των δομών.

Μετανάστες επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη»

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε νέα ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε»

Νωρίτερα, Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ολλανδική ΜΚΟ «Movement on the Ground» η οποία αναφέρει ότι «οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown» μετά τα 35 κρούσματα κορονοϊού σε 2.000 άτομα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βράζουν» το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος: Καστελόριζο, φυσικό αέριο και Ερντογάν