ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ανάβυσσος: Ελεγχόμενα τα πύρινα μέτωπα - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις μέσα στη νύχτα

Φωτιά Ανάβυσσος: Ελεγχόμενα τα πύρινα μέτωπα - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις μέσα στη νύχτα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Το μέτωπο της πυρκαγιάς υπολογίζεται περίπου στα 7-8 χιλιόμετρα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος, Σπύρος Μελισσάρης

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ανάβυσσο έχει ελεγχθεί από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά πύρινα μέτωπα στην περιοχή, παρα μόνο μικροεστίες, οι οποίες είναι ελεγχόμενες.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί να εγκατέλειψαν την Ανάβυσσο οι κάτοικοι της περιοχής την ώρα που η μεγάλη φωτιά, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από τα Καλύβια, μαίνεται ακόμα υπό έλεγχο στην περιοχή. Έχουν γίνει επίσης εκκλήσεις για να εκκενωθούν οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς υπολογίζεται περίπου στα 7-8 χιλιόμετρα και κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει στο σημείο με όχημα, εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Δείτε εικόνες του Newsbomb.gr από το σημείο:

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, έως και 9 μποφόρ.

Στην Ανάβυσσο δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια και τουλάχιστον ένα όχημα στον οικισμό της Φέριζας.

Όλη η περιοχή είναι πνιγμένη στους καπνούς.

Δείτε εικόνα από το σημείο της πυρκαγιάς:

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (09/09) σε δασική και οικοπεδική περιοχή στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε.

Δείτε εικόνα από την Ανάβυσσο:

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε νωρίτερα ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια. «Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Το μεσημέρι της Τετάρτης, δόθηκε προειδοποίηση και εντολή να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στα Καλύβια.

Σε μήνυμα που εστάλη σε κατοίκους, η Γενική Γραμματεία τούς καλούσε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Δείτε εικόνες στη gallery που ακολουθεί:

Μήνυμα έστειλε λίγο μετά τις 16:45 το απόγευμα της Τετάρτης (09/09) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στους κατοίκους της Αναβύσσου, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου - Καραμανλή - Σουνίου.»

Πατούλης στο Newsbomb.gr για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο

Μιλώντας νωρίτερα στο Newsbomb.gr, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, τόνισε πως οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο, επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι να βραδιάσει όλες οι δυνάμεις θα δώσουν μάχη για να την περιορίσουν.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης έχουν εκκενωθεί ήδη οι οικισμοί, Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Ανάβυσσος λόγω κυρίως της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, για την κατάσβεση επιχείρησαν, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και εναέρια μέσα.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως είναι κομβικό να ελεγχθεί η φωτιά πριν νυχτώσει και θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και γι’ αυτό το λόγο όλα τα μέσα δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιοριστούν τα μέτωπα.

Ο σφοδρός αέρας δυσχεραίνει την προσπάθεια όλων των πυροσβεστικών μέσων, σημειώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, καθώς το μέτωπο είναι διάσπαρτο.

Επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην έρχονται προς την περιοχή αυτή, ώστε οι δρόμοι να είναι ελεύθεροι, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων! Άγγιξαν τα 100 πάλι στην Αττική - Δείτε τις «μολυσμένες» πόλεις