ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ιανός - Λέκκας: Έτσι διαμορφώθηκε «η τέλεια καταιγίδα» πάνω από τη Θεσσαλία

Κακοκαιρία Ιανός - Λέκκας: Έτσι διαμορφώθηκε «η τέλεια καταιγίδα» πάνω από τη Θεσσαλία
INTIME NEWS / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κακοκαιρία Ιανός: Για το πώς διαμορφώθηκαν συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» πάνω από τη Θεσσαλία που είχαν ως συνέπεια μεγάλες καταστροφές στην Καρδίτσα και σε όμορες περιοχές, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Η καταστροφή στη νοτιά Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη εδώ που προκάλεσε το σύστημα και τα άλλα συστήματα που εξελιχτήκαν τις τελευταίες μέρες» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Βασικός λόγος ήταν η συνάντηση δυο συστημάτων με διαφορετικές θερμοκρασίες, του Ιανού κι ενός αλλού συστήματος, που έγινε στην ημιορεινή περιοχή της νότιας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται δε από μικρές υδρολογικές λεκάνες που αποφορτίζουν το νερό στα ποταμιά του Πάμισου του Σοφαδίτη, αλλά του Πορταϊκού ποταμού» εξήγησε ο πρόεδρος τους ΟΑΣΠ.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 2,5 εκατ. όγκοι νερού κατέκλυσαν την πεδινή περιοχή με τεράστιες ζημιές στην αγροτική περιοχή, αλλά και στις οικιστικές περιοχές και μέσα στην Καρδίτσα. Το νερό έφτασε σε ορισμένα σημεία και το 1 μέτρο, δεν μπορούσαν οι πόταμοι να αποφορτίσουν το νερό στην κανονική τους όχθη και το νερό διοχετεύτηκε μέσα στην πόλη της Καρδίτσας» επισήμανε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχουν τηλέφωνα, δεν υπάρχουν δίκτυα υδροδότησης, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Η πόλη βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι, θα ζήσει δύσκολες στιγμές. Τουλάχιστον 5.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει» ανέφερε ο καθηγητής.

«Θα αντιμετωπίσουμε τεράστια διαδικασία ανάκαμψης της πόλης. Από αύριο (Κυριακή) θα γίνει τεράστια επιχείρηση των συνεργείων για τις καταγραφές. Με ανησυχεί παρά πολύ ότι μέσα σε μια κρίση του κορονοϊού οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης των μέτρων, όποτε η Καρδίτσα και οι όμορες περιοχές είναι στο στόχαστρο όχι μόνο της πλημμύρας, αλλά και της δεύτερης κρίσης του κορονοϊού. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και στις βασικές ανάγκες στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σε 896 απεγκλωβισμούς – διασώσεις έχει προχωρήσει έως τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τώρα, λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλία, που οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, πραγματοποιήθηκαν 727 διασώσεις.

Ειδικότερα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκλονιστικά βίντεο από επιχειρήσεις διάσωσης σε Βόλο και Καρδίτσα

Εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω του ο «Ιανός» στα Ορφανά Καρδίτσας και τον Αλμυρό Βόλου.

Ολική είναι η καταστροφή στις περιοχές των Φαρσάλων και του Αλμυρού Βόλου, με τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες να είναι ανυπολόγιστες.

Από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες επιχειρήσεις διάσωσης από την Πυροσβεστική η οποία όπως αναφέρει έχει απεγκλωβίσει πάνω από 900 άτομα σε ολόκληρη την χώρα.

Στον Αλμυρό, η επιχείρηση διάσωσης των ΕΜΑΚ διήρκησε περίπου οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 02:30 τα ξημερώματα.

Μέχρι στιγμής, η κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα ήταν το πρώτο θύμα του «Ιανού» στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από τα σημεία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

Δεύτερος νεκρός από την κακοκαιρία, είναι ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιος του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του, στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Την ίδια στιγμή, σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη των νερών στις κοινότητες Μεταμόρφωσης και Βλοχού, στο δήμο Παλαμά, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ώρες ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Σακελλαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα το εν λόγω θέμα ανέφερε σήμερα στο κυβερνητικό κλιμάκιο ο ίδιος, ζητώντας να υπάρξει συνδρομή από το αρμόδιο υπουργείο. Να σημειώσουμε πως οι δύο περιοχές είχαν πλημμυρίσει τον Οκτώβριο του 1994 όπου είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία: Δείτε σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν Δευτέρα - Τρίτη