ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Θέμα ημερών το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας - Δραματικές εξελίξεις

Κορονοϊός: Θέμα ημερών το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας - Δραματικές εξελίξεις
IN TIME

O αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί, οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς πιέζονται και ο κ. Σύψας χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία.

Ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο κ. Σύψας.

Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας - το lockdown».

Κατά την άποψη του κ. Σύψα, πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.

Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο - όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας.

Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία».

Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Στην Αττική εντοπίζονται τα 2.100 από τα περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας με 1.037 να καταγράφηκαν σε μια εβδομάδα, από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, εντοπίστηκε βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που δρομολόγησε στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις για τη μείωσή του. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα 966 από τα 2.100 κρούσματα είναι στον Δήμο Αθηναίων, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είχαν αξιολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά τα κρούσματα σε αλλοδαπούς κατοίκους του κέντρου της Αθήνας και τα «φορτωμένα» επιδημιολογικά δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτά προέκυπταν από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Στο στόχαστρο και οι ηλικιωμένοι

Προτεραιότητα των αρμόδιων αρχών φαίνεται πως είναι οι ηλικιωμένοι, που όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο στόχαστρο του κορονοϊού. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πληρώνουν βαρύ τίμημα καθώς ο κορονοϊός πλήττει θανάσιμα το 80% των θυμάτων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, διά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας απευθύνθηκε σύσταση προς τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην ατζέντα των επερχόμενων μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η καραντίνα και η όποια μετακίνησή τους να γίνεται εφόσον επιβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους και θα πρέπει να γνωστοποιούν στην Πολιτική Προστασία - όπως γινόταν με τα σχετικά έντυπα ή με μηνύματα μέσω κινητού (SMS) κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ