ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί Θεέ μου πάλι η Ηλεία;

Γιατί Θεέ μου πάλι η Ηλεία;

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Ιούνιο του 2008, η φύση «χτυπά» και πάλι την πολύπαθη Ηλεία.

Η κακοκαιρία με τις ισχυρές καταιγίδες και το χαλάζι που έπληξε τα ξημερώματα την πόλη του Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η πρωτεύουσα της Ηλείας και οι κάτοικοι για μια ακόμα φορά μετρούν τις πληγές τους.

Η κατάσταση στην πόλη του Πύργου είναι δραματική! Η εξάωρη νεροποντή και χαλαζόπτωση πλημμύρισε σπίτια, βύθισε κυριολεκτικά αυτοκίνητα, ενώ προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες. Η κάτοικοι πλέον δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους και οι τοπικές αρχές αναζητούν μέρη όπου θα στεγάσουν, τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες τους πληγέντες.

Με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η σφοδρή κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της και μια 80χρονη γυναίκα λίγο έξω από τον Πύργο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άτυχη ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της, στην προσπάθειά της να σωθεί από τα ορμητικά νερά.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Πύργου

Πανικός προκλήθηκε, όπως αναφέρει το patrisnews.com τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της Ηλειακής πρωτεύουσας, όταν λόγω της ισχυρής νεροποντής πλημμύρισε το υπόγειο του νοσοκομείου. Λόγω των εκτεταμένων ζημιών, εκτιμήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος για νοσηλευόμενους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αποφασίσθηκε η άμεση εκκένωση του κτιρίου.

Η εκκένωση ωστόσο ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ολόκληρη η περιοχή, γύρω από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου», θύμιζε… Βενετία!

Κινδύνευσαν άνθρωποι

Τον τρόμο έζησαν οι κάτοικοι που διαμένουν στις εργατικές κατοικίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η στάθμη του νερού στην έξοδο του Πύργου προς το Κατάκολο έφτανε σε ορισμένα σημεία το 1,5 μέτρο.

Άνδρες της πυροσβεστικής, αλλά και της 6ης ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα, ρίχτηκαν στη μάχη για να απεγκλωβίσουν τους δεκάδες κατοίκους που δεν μπορούσαν να ανοίξουν καν τις πόρτες των σπιτιών τους.
Κοντά στον Αλφειό ποταμό, το ελικόπτερο κατάφερε να διασώσει περίπου 10 άτομα.

Επίσης, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν οικογένειες με μικρά παιδιά από τα χωριά Λαμπέτι, Βαρβάσαινα και Σαλμώνη.

Εγκληματική αδιαφορία

Ευθύνες στις τοπικές αρχές και κυρίως στη Δημοτική αρχή Πύργου, επιρρίπτουν οι κάτοικοι του Πύργου και μιλούν για εγκληματική αδιαφορία.

«Η ευθύνη ανήκει στη Δημοτική αρχή και στις αρμόδιες που δεν είχαν προνοήσει για τον καθαρισμό των φρεατίων, των ρεμάτων και των αποστραγγιστικών τάφρων, ώστε να απορροφίσουν την τεράστια ποσότητα νερού», δηλώνει στο newsbomb.gr κάτοικος Πύργου.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις περιουσίες των κατοίκων που απόψε το βράδυ δεν θα έχουν που να κοιμηθούν», σημειώνει στο newsbomb.gr o A.A.

Καφύρας: Φταίει ο όγκος του νερού

Στη μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε στην περιοχή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αποδίδει την αιτία της καταστροφής ο Αντινομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας.

«Η ποσότητα του νερού που έπληξε όλα τα τοπικά διαμερίσματα ήταν τεράστια», δηλώνει στο newsbomb.gr ο κ. Καφύρας.
«Παραδέχομαι ότι υπήρξε αμέλεια από την πλευρά των υπευθύνων, όποιοι και αν είναι αυτοί. Το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πως θα τακτοποιήσουμε τον κόσμο και να εξετάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τόνισε στο newsbomb,gr ο κ. Καφύρας.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: patrisnews.com, ΟΡΤ TV

Διαβάστε επίσης:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πύργος και Ολυμπία

Άνοιξαν οι τάφοι από τη νεροποντή στην Ηλεία!