ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα – Η ημερομηνία ορόσημο για την άρση των μέτρων

Lockdown: Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα – Η ημερομηνία ορόσημο για την άρση των μέτρων
ASSOCIATED PRESS

Lockdown: Ως κρίσιμη χαρακτηρίζουν την εβδομάδα που διανύουμε οι λοιμωξιολόγοι, καθώς τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να αποδίδουν και σταδιακά η επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας.

«Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είδαμε υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν», τόνισε.

Το μεγάλο «στοίχημα» άλλωστε είναι η αποσυμπίεση των νοσοκομείων της χώρας, τα οποία «στενάζουν» τις τελευταίες εβδομάδες. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του πρόεδρου των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μπάμπη Κοροξένου στο Newsbomb.gr, ο οποίος αναφέρει ότι «37 στα 37 κρεβάτια είναι κατειλημμένα».

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια», επισήμανε και προσέθεσε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο αλλά είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε».

Πότε θα αρχίσει η άρση των μέτρων

«Ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, δίνοντας στην ουσία ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει η κυβέρνηση το σχεδιασμό για την σταδιακή άρση των μέτρων.

«Ήδη οι προσπάθειες μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», κατέληξε.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, όταν και η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Πρόσθεσε δε ότι κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξει η αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου. «Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε «είναι πολύ νωρίς, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη».

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα. Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Moderna: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη