ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Τρόμος για νέο αρνητικό ρεκόρ – «Αδειάζει» η κλεψύδρα του ΕΣΥ

Κρούσματα σήμερα: Τρόμος για νέο αρνητικό ρεκόρ – «Αδειάζει» η κλεψύδρα του ΕΣΥ
INTIME

Κρούσματα σήμερα: Διαδέχονται το ένα το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ νεκρών και διασωληνωμένων στη χώρα μας, ενώ ιδιαιτέρως υψηλά είναι τα νούμερα των κρουσμάτων κορονοϊού - Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Θεσσαλονίκη, όπου μόνο χθες τα κρούσματα ήταν 905 - Νέα μέτρα στο τραπέζι για την Βόρεια Ελλάδα

«Κόκκινος» παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στο σύνολο της Επικράτειας, καθώς την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στις 82.034.

Αγωνία υπάρχει, κυρίως στους υγειονομικούς κύκλους, για την θετικότητα που επικρατεί στο επιδημιολογικό φορτίο μεγάλου μέρους της χώρας, ενώ την ίδια ώρα ο αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ως την Τετάρτη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ ήταν 480.

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος διακομίστηκε το πρωί της Πέμπτης (19/11) στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του.

Συνολικά, χθες, καταγράφηκαν 60 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να ανέρχεται στους 1.288.

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στην πανδημία, κατέχει η Βόρεια Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, όπου ο ιός φαίνεται να προελαύνει ανεξέλεγκτα.

Μόνο την Τετάρτη, από τα 3.209 συνολικά ημερήσια κρούσματα, τα 905 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, γεγονός που υπογράμμισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση του σχεδίου εμβολιασμού των πολιτών. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία της πόλης.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας μετέφερε το μήνυμα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για 8 νομούς. «Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα

Στο τραπέζι της κυβέρνησης, βρίσκεται το μείζον ζήτημα της κρισιμότητας τηα κατάστασης στην Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα. Στο «τραπέζι» είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσεις για ακόμη πιο σκληρό lockdown, αλλά και νέα μέτρα.

Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, ένα από τα οποία είναι το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, συζητείται να εφαρμοστεί ένα πιο σκληρό lockdown με περισσότερους περιορισμούς, δηλαδή «κόφτη» στα sms.

«Καζάνι που βράζει» το σύστημα υγείας

Οριακή είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας, με τις διαθέσιμες ΜΕΘ να λιγοστεύουν καθημερινά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόλις 12 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Αυτή την στιγμή, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές (ποσοστό 24%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624. Από αυτές, 510 είναι κατειλημμένες και 114 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.074.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)

Περισσότερες από 20 εθελόντριες νοσηλεύτριες στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες μεταβαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ. Την Τετάρτη έφτασαν στη Θεσσαλονίκη δέκα νοσηλεύτριες από το Ηράκλειο και το πρωί της Πέμπτης θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Είναι η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Β. Ελλάδα. Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής έρχονται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». Αλλά και το ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από 6 νοσηλεύτριες που έρχονται εθελοντικά από το Αργος και έναν νοσηλευτή που έρχεται από τα Ιωάννινα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με την διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Ελένη Μπρομπουδάκη προκειμένου να δει εάν υπάρχει δυνατότητα να έρθει από το Ηράκλειο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και έτσι οι 10 νοσηλεύτριες ξεκίνησαν σήμερα για την Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενισχύσουν το «Ιπποκράτειο» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ.

«Πρόκειται για έμπειρες νοσηλεύτριες οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ΜΕΘ και σε ΜΕΘ θα συνεχίσουν να τις παρέχουν» ανέφερε ο κ .Τσαλικάκης. Πρόσθεσε δε ότι οι νοσηλεύτριες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη έχουν εμπειρία σε ΜΕΘ ότι εκτός από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στις Μονάδες Εντατικής θα εκπαιδεύσουν και συναδέλφους τους και ότι το πλεονέκτημα του εγχειρήματος είναι ότι έρχονται στοχευμένα. Ο κ Τσαλικάκης επισήμανε ακόμη ότι εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και γιατροί και άλλο προσωπικό όπως φυσιοθεραπευτές, βοηθοί ακτινολόγου και άλλοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Σχεδιάζει χτύπημα κατά της Ελλάδας; Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις - «Ξυπνούν» οι σύμμαχοι