ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Παπαευαγγέλου: Έχουμε πόλεμο – Αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι

Κορονοϊός – Παπαευαγγέλου: Έχουμε πόλεμο – Αν έπεφταν σφαίρες θα μέναμε στο σπίτι
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ήταν ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά την ανάγκη για αυστηρή και καθολική τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Στην ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στάθηκε για ακόμα μια φορά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πόσο σημαντικό είναι να μένουμε στο σπίτι και να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, λέγοντας «Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν έχω έπεφταν σφαίρες, δεν θα χαλαρώναμε και θα μέναμε όλοι στο σπίτι. Δεν θα κοιτάγαμε πως θα αποφύγουμε τους περιορισμούς, ούτε θα μας δυσαρεστούσε να μένουμε στο σπίτι μας».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας και στον χάρτη της διασποράς στη χώρα, υπογραμμίζοντας τις περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, σχολίασε πως οι ενδείξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν πως τα μέτρα αποδίδουν μεν, πλην όμως «το κακό είναι πως η πανδημία σε αυτό το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», όπως σχολίασε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως «αν η χρήση μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού, τότε δεν θα χρειάζονται τα lockdown».

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».

Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Στο σημείο αυτό η κ. Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε πως «χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται και τις επόμενες εβδομάδες. Είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των μέτρων. Θα περίμενε κανείς να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Δυστυχώς η κούραση των περιορισμών οδηγεί σε λάθος αποφάσεις που μπορεί να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες».

Σημείωσε μάλιστα πως «η χαλαρή συμπεριφορά έστω λίγων, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων, οδηγεί σε μια καθυστέρηση της ύφεσης που περιμένουμε. Είναι λάθος να χαλαρώσουμε, είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Δεν κάνει εξαιρέσεις ο ιός και πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι λάθος η χαλάρωση επειδή βλέπουμε στους θανάτους να αναφέρονται υποκείμενα νοσήματα. Δεν θα πέθαιναν οι άνθρωποι αυτοί αν δεν είχαν νοσήσει».

Πρόσθεσε, δε, πως είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων από όλους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Βλέπουμε 90άρηδες να είναι ασυμπτωματικοί και 40άρηδες να νοσούν βαριά ή και να χάνουν τη ζωή τους. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν έχω έπεφταν σφαίρες, δεν θα χαλαρώναμε και θα μέναμε όλοι στο σπίτι. Δεν θα κοιτάγαμε πως θα αποφύγουμε τους περιορισμούς, ούτε θα μας δυσαρεστούσε να μένουμε στο σπίτι μας».

Παράλληλα, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ μίλησε και για τα πολυπόθητα εμβόλια, σχολιάζοντας πως «περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών και τη δημοσίευση των εμβολίων. Μόνο μέσω του μαζικού εμβολιασμού θα φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να χαμογελάσουμε, που είχε αναφέρει η ίδια σε προηγούμενη ενημέρωση, απάντησε: «Είναι σαφές σε όλους πως οι δυο τελευταίες εβδομάδες ήταν κρίσιμες, όπως θα είναι και η επόμενη. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας έδειξαν πως υπάρχει σταθεροποίηση αλλά το φορτίο είναι υψηλό. Μπορεί τις επόμενες ημέρες να χαμογελάσουμε αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό να γίνει τήρηση των μέτρων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστική έρευνα: Νούμερο 1 σημείο μετάδοσης κορονοϊού τα σούπερ μάρκετ - Τα σχολεία στη 2η θέση