ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Στον αέρα» οι ελατοπαραγωγοί – Τι θα γίνει φέτος με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Κορονοϊός: «Στον αέρα» οι ελατοπαραγωγοί – Τι θα γίνει φέτος με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα
grtimes.gr

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Μπορεί σήμερα να ξεκινάει επίσημα η διακίνηση των χριστουγεννιάτικων ελάτων, ωστόσο, οι ελατοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί λύσεις σχετικά με την πώληση των δέντρων καθώς και τη διακίνησή τους από περιοχή σε περιοχή.

Το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση δενδρυλλίων και κλαδιών για χρήση και διακόσμηση για το τρέχον έτος, δόθηκε, με την διακίνηση να ξεκινάει από σήμερα (Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020) και να λήγει στις Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμη βασικές παράμετροι σχετικά με την πώληση των δέντρων, από τη στιγμή που το λιανεμπόριο απαγορεύεται, καθώς και για το πώς θα μπορούν οι ελατοπαραγωγοί να μεταφέρουν τις παραγγελίες στους πελάτες τους, εντός των πόλεων.

«Είμαστε σε αναμονή, ο δήμαρχος έχει προχωρήσει σε ενέργειες, έχει απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία και περιμένουμε τις αποφάσεις» ανέφερε πριν από λίγο στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Έργων Δήμου Πολυγύρου Δημήτρης Ζαγγίλας. Ο ίδιος εξηγεί πώς τα έλατα Χολομώντα είναι το ‘σήμα κατατεθέν’ για το Δήμο Πολυγύρου και την περιοχή, «είναι διαφήμιση για το δήμο μας, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά» αναφέρει προσθέτοντας πως ολόκληρες οικογένειες ζουν από την παραγωγή ελάτων.

Να σημειώσουμε ότι έξω από το δημαρχείο Πολυγύρου έχει, ήδη, στηθεί, από χθες (Πέμπτη 26/11) το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 10 μ., το οποίο θα φωταγωγηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Κάθε χρόνο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωταγωγείται ανήμερα του Αγίου Νικολάου, που είναι και ο πολιούχος μας, ωστόσο, φέτος, λόγω της κατάστασης, δεν μπορούμε να εορτάσουμε» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Δημήτρης Ζαγγίλας.

dentro_poligirou.jpeg
Το Χριστουγεννιάτικο έλατο έξω από το δημαρχείο Πολυγύρου/ Πηγή: grtimes.gr

grtimes.gr

Με σκυμμένο το κεφάλι

Μόλις πέντε φορτηγά έχουν ξεκινήσει σήμερα από την ορεινή Χαλκιδική γεμάτα έλατα με προορισμό τους την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι δυο πάνε για χονδρεμπόριο. Οι υπόλοιποι κινούνται με δική τους ευθύνη!

«Καμιά 1.000 δέντρα να έφυγαν σήμερα, όταν άλλες χρονιές έφευγαν τουλάχιστον 15.000» αναφέρουν στο GRTimes.gr ελατοπαραγωγοί που, ενώ έφτασαν οι μέρες για να πουλήσουν την παραγωγή τους, παραμένουν στον «αέρα» και είναι έντονα προβληματισμένοι.

«Για Θεσσαλονίκη, δεν κατεβαίνει κανείς» μας είπαν, αφενός γιατί δεν μπορούν να ρισκάρουν, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες, πρέπει να βρεθεί μια λύση» εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης.

Δεν μπορώ να κατέβω, εάν δεν είμαι διασφαλισμένος» αναφέρει με απελπισία στο GRTimes.gr ο ελατοπαραγωγός Γιώργος Βαγιωνάς.

Αξίζει να αναφέρουμε το εγκώμιο που πλέκουν οι ελατοπαραγωγοί για τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Πολυγύρου, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται στο πλάι τους.

20 μ. το χριστουγεννιάτικο έλατο στην Αριστοτέλους

Έτοιμο να φορτωθεί σε φορτηγό είναι το κάτι λιγότερο από 20 μ. φυσικό έλατο από τον Χολομώντα, που θα στολίσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Πλατεία Αριστοτέλους. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η μεταφορά του θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και αύριο, Σάββατο 28/11.

Πηγή: grtimes.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες - «κλειδιά» - Πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα