ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Διπλάσια ή τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα
Intime News

Τι ανέφερε ο καθηγητής για την σταδιακή άρση των μέτρων, ποιος είναι ο στόχος των ημερησίων κρουσμάτων προκειμένου να ανοίξει και πάλι η χώρα

Ως εστίες φωτιάς παρομοίασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, «αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την σταδιακή άρση των μέτρων ο καθηγητής ανέφερε ότι, «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500». Για την μείωση αυτή εξήγησε, ότι αν συνεχιστεί έτσι θα «έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα».

Για τον στόχο των ημερήσιων κρουσμάτων προκειμένου να ξεκινήσει το άνοιγμα από το lockdown, o κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός αριθμός ώστε να αρθούν τα μέτρα.

Ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν γίνεται όπως είπε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε.

«Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο», είπε και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήταν πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε και η μεταφορά από τα βόρεια σύνορα κόσμου, είναι όλα υπό μελέτη.

«Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα και όπως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε».

Εξήγησε ότι από τα λήμματα έχουν βγει κάποιοι αριθμοί. Από τον ΕΟΔΥ λέει ότι το 25 με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα.

Τέλος ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες. Ανεξαρτήτως εάν λοιπόν έχει κάνει τεστ ο κ. Βατόπουλος προτείνει ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 98 θάνατοι και 603 διασωληνωμένοι - 1.193 κρούσματα

Ρoή Ειδήσεων