ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr: Το τρίτο κύμα θα έρθει ακόμα και αν ανοίξουμε με 100 κρούσματα

«Βόμβα» Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr: Το τρίτο κύμα θα έρθει ακόμα και αν ανοίξουμε με 100 κρούσματα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΟ τρόπος και όχι το πότε θα ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας θα κρίνει αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρας μας, ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα σημερινά στοιχεία (1.044 κρούσματα) που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ. Από αύριο Τρίτη, θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε: «όσον αφορά την εξέλιξη θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα κυμαίνονται στα 1.200 – 1.300. Ωστόσο, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Σε ότι αφορά την κουβέντα που γίνεται σχετικά με το «άνοιγμα» της οικονομίας και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «το τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα “ανοίξουμε”. Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να “ανοίξουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει».

Eπιδημιολογικό φορτίο του ιού

Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του ιού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Πώς θα κάνουμε γιορτές

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές». «Όπως σήμερα στην Πάτρα, που γιόρτασε τον πολιούχο της χωρίς την παρουσία πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Οι κάτοικοι της πόλης, ακολουθώντας την προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ένωσαν τις προσευχές τους ο καθένας από το σπίτι του, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν την διασπορά του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, στις πόλεις που έχουν ως πολιούχους είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Άγιο Νικόλαο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown