ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» για έβδομη φορά είπε το ΣτE στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού

«Όχι» για έβδομη φορά είπε το ΣτE στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού
INTIME

Όχι για έβδομη φορά είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο, υπόθεση που απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη.

Με μια ακόμη απόφαση η επταμελής σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ {υπ΄αριθμ. 2228/2020} απέρριψε την αίτηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ., που ζητούσαν να ακυρωθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις του 2017 που αφορούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Αντίθετα, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2230/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», που ζητούσε την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Οικ.34701/4.8.2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας» στον ποταμό Αχελώο περιφερειακή ενότητας Τρικάλων».

Μεταξύ των σκοπών του εν λόγω Συνδέσμου είναι η προστασία του οικισμού της Μεσοχώρας. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ η θέση του φράγματος της Μεσοχώρας βρίσκεται σε απόσταση 2 χ.λ.μ. από τον οικισμό και η θέση του σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος είναι σε απόσταση 1 χ.λ.μ. από τον οικισμό Γλίστρα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έλαβε υπόψη της υπουργική απόφαση του 2003 με την οποία δεν προβλεπόταν πλέον μεταφορά ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο στον Πηνειό ποταμό, αλλά ούτε γίνεται καμία μνεία για μεταφορά νερού, όπως προβλεπόταν αρχικά. Έτσι, το ΣτΕ έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση απώλεσε, επιγενομένως, το νόμιμο έρεισμά της», και ακύρωσε την υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ενώ εκκρεμούσαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης, κατά των κυβερνητικών τότε σχεδίων συνέχισης των έργων εκτροπής του Αχελώου, εκδόθηκαν από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος νέες υπουργικές αποφάσεις που υπέκρυπταν τη συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση - Ανοίγουν κομμωτήρια και εποχιακά καταστήματα