ΕΛΛΑΔΑ

«Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια από τον Ιούλιο

«Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια από τον Ιούλιο

Πόσα θα χάσουν στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί και αρχιερείς

Δραματικές περικοπές στους μισθούς τους αναμένεται να δουν από τον ερχόμενο Ιούλιο ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί.

Από την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου για τα μισθολόγια εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 95 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει κατά πληροφορίες από επιπλέον περικοπές στις ΔΕΚΟ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις καταναλωτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Τι προβλέπουν οι περικοπές

Περίπου 195.000 υπάλληλοι και λειτουργεί θα δουν το μισθό τους να μειώνεται από την κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων, την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών και τη σύνδεση μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο για τον «στενό» δημόσιο τομέα.

Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είναι οι υψηλόμισθοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα χάσουν ακόμα και το 20% των αποδοχών τους.

Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και τα μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση, από τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων θα «προστατευτούν» οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων (χαμηλόβαθμοι ένστολοι του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες και γιατροί), όπου θα επιδιωχθεί να μην υποστούν νέες μειώσεις στις... περιορισμένες αποδοχές τους.

Τέλος τα επιδόματα

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο προβλέπει την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων και τη διατήρηση μόνο 3 ή 4 βασικών.

Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα μισθολόγια, όπως και η μικρή αύξηση των βασικών αποδοχών και η σύνδεση του μισθού με τον βαθμό που κατέχει ο υπάλληλος.

Πόσα θα χάσουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», τις μεγαλύτερες περικοπές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30%, θα υποστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).

Θα περικοπούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα ειδικής απασχόλησης και το επίδομα θέσης ευθύνης. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι να αποδοθεί στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

Σε αντιστοιχία με το νέο βαθμολόγιο που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές των υπαλλήλων, αναμένεται να καταργηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχα στους υπόλοιπους ένστολους το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών και να συνδεθούν οι αποδοχές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

ΚατηγορίαΜ.Ο. Μεικτών μηνιαίων αποδοχώνΑριθμός ΥπαλλήλωνΣύνολο Μισθολογικού Κόστους
Ένστολοι2.000156.2823,7 δισ.
Γιατροί ΕΣΥ5.03222.2451,3 δισ.
Δικαστικοί λειτουργοί 6.2714.215317.000.000
Διπλωμάτες6.50288569.000.000
Καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ3.35811.920480.000.000
Αρχιερείς4.545855.000.000
ΣΥΝΟΛΟΜ.Ο 2.542195.6325,9 δισ