ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» για τις πύλες απολύμανσης στα δικαστήρια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πόλεμος» για τις πύλες απολύμανσης στα δικαστήρια
INTIME

Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διάθεση πυλών απολύμανσης στα δικαστήρια της χώρας. Ήδη, έχουν «αντιδράσει» δυο δικαστικές ενώσεις, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσαν και 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι βουλευτές ερωτούν με βάση ποιες εισηγήσεις και ποιων υπηρεσιών του υπουργείου αποφασίστηκε η προμήθεια των συγκεκριμένων Πυλών και ζητούν, να κατατεθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και του ΕΟΔΥ, που να καταδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες Πύλες απολύμανσης είναι κατάλληλες για τους πολίτες και λειτουργούν με ασφάλεια για την δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, ζητούν την κατάθεση των δεδομένων και των κριτηρίων βάσει των οποίων αποφασίσθηκε η απευθείας ανάθεση της προμήθειας των Πυλών σε συγκεκριμένη εταιρεία ΙΚΕ.

Ωστόσο, πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης εξήγησε στο Newsbomb.gr, ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται. Μάλιστα, την αρχική ιδέα για την τοποθέτηση πυλών απολύμανσης στα δικαστήρια, είχαν κάποιοι πρόεδροι Πρωτοδικείων της χώρας. «Το υπουργείο έκανε έρευνα μετά από αυτή την πρόταση και διαπίστωσε, ότι στην αγορά κυκλοφορούν τέτοια μηχανήματα σε τιμές από 3.000 έως 40.000 ευρώ. Κατέληξε σε μια μέση λύση, της τάξεως των 15.000 ευρώ περίπου, με μηχανήματα που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εχέγγυα ασφαλείας κατά την χρήση», αναφέρει πηγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξηγώντας ότι τα φθηνότερα μηχανήματα δεν διέθεταν κανενός είδους πιστοποιητικό.

Σχετικά με τις υπόνοιες για ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρία, η ίδια πηγή εξηγεί: «Δεν υπάρχει καμία κεντρική εταιρία από την οποία προμηθευόμαστε τις πύλες. Έγινε μια επιλογή για μια πύλη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα κάθε Δικαστήριο που επιθυμεί να μπει τέτοια πύλη, κάνει την έρευνα του και αιτείται το αντίστοιχο κονδύλι από το Υπουργείο. Δεν επιλέγει δηλαδή το Υπουργείο».

Υπενθυμίζεται, ότι για το θέμα αντέδρασε πρώτη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζοντας την περασμένη εβδομάδα την αντίθεσή της για την τοποθέτηση πυλών αυτόματης απολύμανσης Covid-19 στα δικαστήρια της χώρας, χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση όλων των εγγυήσεων και την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών. Χθες το πρωί, ακολούθησε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητώντας ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για το θέμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.